Helyi közélet

2019.03.26. 09:37

Különös kamion rója a megye útjait

Kisvárda - Szükség van jó szakemberekre: kétkezi munkások nélkül megállna az élet.

Kisvárda - Szükség van jó szakemberekre: kétkezi munkások nélkül megállna az élet.

Ha nem is a valóságban, de néhány percre virtuálisan kipróbálhatták a diákok, milyen is egy szakács, egy pincér vagy éppen egy ruhatervező bőrébe bújni. A Szakmavilág kamionjában számítógépes vezérlésű játékokkal hozták közelebb a pályaválasztás előtt álló fiatalokhoz a kétkezi szakmákat 4 különböző ágazatban. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nevével fémjelzett kezdeményezésben a lilára festett kamion az országot járva szakmaválasztásra motiválja a gyerekeket. Hétfőn Kisvárdán „parkolt” a jármű, kedden Mátészalkára, szerdán Tiszalökre gurul tovább – tudtuk meg a roadshow első napján.

Új szakmák a képzési palettán

– Nem papírt, hanem szakmát kell adni a fiataljaink kezébe, a Kisvárdán megvalósuló fejlesztésekhez, beruházásokhoz kiváló szakemberekre lesz szükség a jövőben – emelte ki a pályaorientációs esemény fontosságát Leleszi Tibor polgármester. Hozzátette: örömmel látja, hogy a Kisvárdai Szakképzési Centrum iskolái minden tanévben új képzési területtel rukkolnak elő, s megbízható, magas szintű tudást nyújtva törekednek a hiányszakmákban gondoskodni az utánpótlásról. – Kisvárda iskolaváros, az önkormányzat minden lehetséges eszközzel segíti az iskolák korszerűségét, s szeretnénk itt tartani a következő generációkat különböző támogatásokkal, mert ez a város fejlődésének záloga – tette hozzá a felső-szabolcsi város polgármestere.

Biztos megélhetés

Az esemény megnyitóján a kamara megyei elnöke, Pekó László kapott szót, aki megerősítette: munkára fogható szakemberek híján nagy bajban vannak a hazai kisvállalkozások, ezt a tapasztalatot vállalkozóként, cégvezetőként is alátámasztja. A rendezvényre hazaérkezett – mondta: kisvárdaiként a környék sorsát a szívén viseli.

– A diákoknak látniuk kell: egy jó szakma biztos megélhetést jelent, érdemes tanulni és beszállni a duális képzésbe, amelytől nincs jobb terepgyakorlat, s nem utolsósorban ösztöndíjjal is jár. – Elmondta: az országban ötven helyszínen fordul meg a kamion, márciusban megyénk több pontját érinti, s reméli, ha bepillantást nyernek a továbbtanulók egy-egy szakma rejtelmeibe, kedvet is kapnak hozzá.

Eközben a több száz diák folyamatosan, kisebb csoportokban tájékozódott a képzési palettáról a kisvárdai iskolák és a kamara standjainál. A kamionban is egymásnak adták a kilincset, voltak, akik célirányosan azt a szakmát próbálták ki, amilyen területen folytatni szeretnék tanulmányaikat, s akadtak olyanok is, akik még nem döntöttek.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában