Helyi közélet

2019.03.26. 15:28

Magas átvételi ár várható

Csenger - Nagy érdeklődés övezte a Csenger Food Kft. szervezte uborkatermesztési szakmai fórumot.

Csenger - Nagy érdeklődés övezte a Csenger Food Kft. szervezte uborkatermesztési szakmai fórumot.

Zöldségnövényeink között az egyik legrégebben termesztett és legkedveltebb az uborka. Leggyakrabban nyersen fogyasztjuk, de fontos terméke a konzerviparnak is. Megyénkben található Európa legnagyobb szabadföldi, kordonos uborkatermesztő területe, amely nemcsak ismert, de elismert a külföldi konzervgyárak és fogyasztók körében is. Megélhetésként vagy jövedelemkiegészítésként sokan választották az utóbbi években megyénkben az uborkatermesztést, ezért is kísérte nagy érdeklődés a Csenger Food Kft. szervezte uborkatermesztési szakmai fórumot.

Tavalyi tapasztalatok

– Az elmúlt esztendőben egyáltalán nem segítette a munkánkat az időjárás – tekintett vissza Hajdú György termelési koordinátor, hiszen, mint fogalmazott, kaptak hideget, meleget.

Április közepén kezdték a magvetéseket a palántanevelőben, amire szinte nyári meleg, verőfényes napsütés érkezett, ez pedig felgyorsította a növekedést. Április 24-én a palántákat már ki is ültették, aminek köszönhetően május végén el is kezdődött az átvétel. A késői ültetésre viszont visszatért a zord időjárás, ami nem kedvezett az állománynak.

Az enyhe télnek köszönhetően sok kártevő áttelelt, s a betegségek is sokkal hamarabb jelentkeztek az ültetvényekben. Ez nagyon megnehezítette a gazdák dolgát, s a költségeket is jelentősen megnövelte.

Szerencsére a szerződött termelőknek körülbelül a 80 százaléka már a szemölcsös fajtakörbe tartozó konzervuborkák termesztését választotta, amelyek az ilyen szélsőséges időjárási körülményeket is sokkal könnyebben átvészelik és a betegségekkel szemben is ellenállóbbak, mint a sima héjú fajták. Így szeptember második felében még találtak szedhető állományt. További segítséget jelentett az is, hogy a korábbi évekhez képest a legmagasabb felvásárlási árakat nemcsak tartották, hanem szezon közben még emelni is tudták a felvásárlók – bizonyos meghatározott méretek esetében.

Kamatmentes hitel

S hogy mi várható az idén? Erről Csongor Gizella, a Csenger Food Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást. Eszerint a 2019-es induló minimálár minden idők legmagasabb konzervuborka-felvásárlási ára. A legjobb minőségű uborka kilogrammjáért 270 forintot fizetnek a termelőknek, de a többi méretért is az előző évi legmagasabb ártól 20 forinttal többet adnak majd.

– A termesztéshez szükséges összes inputanyaggal ellátjuk a partnereinket, és le is szállítjuk nekik. Ezek árát kamatmentesen meghitelezzük a tagjainknak, amit a későbbiekben, a termés leadásakor törleszthetnek. Az átvevő­helyeinken gyakorlatilag frissen, a szedést követően azonnal leadhatják az uborkát, melyet a begyűjtő járataink minden nap elszállítanak a központi telepünk hűtőházába. Onnan, a vevők igényeinek megfelelően előkészítve aznap, de legkésőbb másnap elhagyhatják a raktárat – mondta Hajdú György.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában