Helyi közélet

2019.03.18. 10:41

Nagy a gáz: haltetemeket fedeztek fel a vajai tóban - Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40, 30 és 20 éve

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1949-es, 1959-es, 1969-es, 1979-es, 1989-es és 1999-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1949-es, 1959-es, 1969-es, 1979-es, 1989-es és 1999-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Hetven éve írtuk

1949. március 24., csütörtök

Fél évre kitiltották a magyi parasztbasát

Kétszáz hold földje terpeszkedik G. M.-nek Magy határában. A héten hatalmas fairtást rendelt el a birtokán engedély nélkül. Nem sokkal utána levágta az egyik sertését ugyancsak engedély nélkül, és a disznóhúst pénzért szétmérte a cselédei között. A két gazdasági bűncselekményért egyszerre vonta felelősségre a nyíregyházi uzsora bíróság. Kétezer forint pénzbüntetésre ítélték, és fél évre kitiltották Magy községből. A jogerős ítéletet dobszó útján tudatják a község lakosságával.

Hatvan éve írtuk

1959. március 20., péntek

Divatosak lettek a régi falminták

A Nyíregyházi Szobafestő Ktsz.-nél megkettőződött a munka tempója. Itt a tavasz, csinosítják, festik a lakásokat. Nemcsak a természet öltözik új köntösbe, hanem az ember is felfrissíti a környezetét. Újfajta falfestő hengereket alkalmaznak, amelyek hét színben mintázzák a falat. Ismét divatosak az ezelőtt tíz-húsz évvel használt sablonok, csupán a színekben mutatkozik eltérés, ugyanis a régi mintákat nem élénk, rikító színekkel festik a falra, hanem finomabb, ízlésesebb pasztellszínekkel.

Ötven éve írtuk

1969. március 26., szerda

Losonczi Pál Nyíregyházán

Nyíregyházára látogatott az Elnöki Tanács elnöke. Losonczi Pál vázolta az ország gazdasági helyzetét. Elmondta, hogy az új gazdaságirányítási rendszer beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Az egész országban rend, fegyelem és nyugalom van. A dolgozó nép jól tudja, hogy semmi új eredmény nem születik magától, ha azt akarjuk, hogy jobban éljünk, jobban kell dolgoznunk – beszéde nagy tetszést aratott.

Negyven éve írtuk

1979. március 17., szombat

Komoly fejlesztések Csengerben és környékén

Tizennyolc célcsoportos lakást építtet a tanács az idén Csengerben. Ezek egy része orvosi lakás, a többit pedig főként a nagyközség iparosodása miatt szakemberek letelepítésére használják fel. A kivitelező a Porcsalmai Vegyesipari Szövetkezet. Szamosangyaloson félmillió forintos ráfordítással felújítják a Csengeri utat. Rendezik a belvízhelyzetet Csengerben és Szamostatárfalván. Öregek napközi otthona nyílik Szamosbecsen. A társadalmi munka csaknem 3 millió forintot tett ki Csengerben, ahol folytatódik az úttörő-sportpálya kialakítása.

Harminc éve írtuk

1989. március 15., szerda

Kedvence a száz hát

Szabó Tünde, az NYVSC válogatott úszónője májusban lesz 15 éves, továbbra is a hátúszás a kedvence, azon belül pedig a száz méter. Érzi, sokkal többre képes, mint a bajnokságon elért 1:03.99-es egyéni csúcs.

– Sajnos, a bajnokságon hiányzott a nagy ellenfél, Egerszegi Krisztina, az ő indulásával bizonyára jobb időeredmények születtek volna – mondta Tünde, az „aranyos hableány”, aki Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina társaságában hamarosan Kubába utazik.

Húsz éve írtuk

1999. március 22., hétfő

Tömegesen pusztulnak a halak a vajai tóban

Eddig soha nem tapasztalt mértékű halpusztulás keseríti a vajai tavon horgászókat. Eddig kétszáz mázsányi haltetemet emelt ki a vízből a horgászegyesület. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tragédiát, a hatósági vizsgálatok még tartanak. A feltételezések szerint a belvízzel került valamilyen mérgező anyag az amúgy tiszta vizű, természetvédelmi területként ismert tóba, vagy a felkavart iszapban keletkező gázok miatt fulladtak meg a halak.


[related-post post_id="4169024"]

[related-post post_id="4161729"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában