Helyi közélet

2019.03.04. 17:52

Nincs rossz kutya, csak neveletlen

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem elérhetetlen álom a jól nevelt kutya, boldog gazdi kapcsolat!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem elérhetetlen álom a jól nevelt kutya, boldog gazdi kapcsolat!

Csodálattal követünk a tekintetünkkel egy-egy gazdit és négylábú barátját, amint fegyelmezetten, érezhető harmóniában sétálnak a belvárosban vagy sportolnak együtt az erdei tornapályán. Aztán a kisördög csendesen zúgolódni kezd bennünk, és a kezdeti ámulat átcsap enyhe féltékenységbe: Az én kutyám miért nem viselkedik így?

Meghatározó a jó választás

Kedves kutyatulajdonosok, eljött az idő, hogy tudatosítsuk magunkban: a kutyanevelés nem sokban különbözik gyermekeink okításától! Az akadályokkal és kérdőjelekkel teli ösvényen pedig Világosi-Gulyás Gabriella kutyatréner segítségével haladtunk lépésről lépésre, hogy a hónapokig, akár évekig tartó kemény, de boldog pillanatokkal fűszerezett időszak után mi legyünk azok, akiket elképedve bámulnak embertársaink.

– A kutya nevelése már a kiválasztásnál elkezdődik. Durva példával élve a párválasztáshoz tudnám hasonlítani: ideális esetben ott sem a küllem alapján tesszük le a voksunkat az egyik vagy a másik ember mellett. Négylábút sem így kell választanunk. Ahhoz, hogy megfelelő kis kedvencet találjunk magunknak, fontos mérlegelni az életkorunkat, az életstílusunkat: mennyire vagyunk fizikailag aktívak, a munkánk, a családi életünk mellett lesz-e még elég időnk a kutyára is – sorolta a tudnivalókat a kutyaoktató.

– Idős, beteg emberek mellé korosodó ebet válasszunk a kölyökkutya helyett. Ha otthon ülős típusok vagyunk, kerüljük a nagy mozgásigényű fajtákat, mint a nagy mozgásigényű terrierek és a munkakutyákat, mint a border collie vagy belga juhász.

Kiválasztásnál nem elég számot vetnünk magunkkal és életvitelünkkel, de fel kell mérnünk azt is, milyen térbeli lehetőségek állnak rendelkezésünkre egy kutya tartásához. – Társasházban vagy kis méretű lakásban egyértelműen nem fogunk tartani nagy méretű ebeket, de kertben se ajánlott a rövid szőrű, kistestű kutya – hívta fel a figyelmet a tréner.

Kritikus időszak

Nagyon sok kutya küzd viselkedési problémákkal, de ezek a hiányosságok elsősorban a gazdik következetlen vagy teljesen hiányzó tanítási szándékára vezethetőek vissza.

– A rossz viselkedés tulajdonképpen a kutya „megoldókulcsa” egy adott szituációra. Ezek a helytelen reakciók rosszul berögzült vagy nem megfelelően megtanult formulák az állat korábbi élményei alapján. Ennek számtalan oka lehet, például ha kimarad a kölyökkutya hozzászoktatása az őt körülvevő környezethez és az ingerekhez. Az ebeknél is megkülönböztetünk életszakaszokat, a kamaszkor (8-10 hónapos kutyák, de mérettől függően akár 3 éves koráig is eltarthat) náluk is problémásabb. Ebben az időszakban alakulnak ki az állatok szokásai, ilyenkor rögzül a jó vagy rossz viselkedés – mondta el a szakértő.

Olvassunk a jelekből!

A gazda felelőssége, ha valamit rosszul tanul meg az állat, ugyanis a négylábúak testtartásának félreértelmezése is okozhat problémákat.

– A gazdi akarata ellenére is kialakíthat a kutyánál nemkívánatos viselkedési mintákat, amik mániává vagy félelemmé alakulhatnak. Ha például egy kutya szeret labdázni, és a gazda folyamatosan így játszik vele, a labdázás a kutya rögeszméjévé válhat. A másik esetre is mondok egy példát: a tulajdonosok egy porszívóval ijesztgették a kutyát, így játszottak vele. Gondolom, nem ismerték kedvencük jelzéseit, aki félt. Ez mára odáig fajult, hogy nem tudnak otthon porszívózni, csak akkor, ha egyikük leveszi arra az időre a kutyát. Ez egy tipikus példa az „üss vagy fuss” reflex kiváltására – ismertette a példákat a kutyatréner.

Sokszor az unalom szüli a kéretlen szituációkat: amelyik négylábú nincs lefoglalva, önmagát szórakoztatja cipőlopással, kertásással vagy akár bútorrágcsálással.

Harmonikus kapcsolat

A harmonikus kutya-gazda kapcsolat kialakítása egy életen át tartó kemény „munka”. Nem elég az alapvető szükségleteket – mint az étel, a víz vagy a testmozgás – biztosítani számukra.

– A kutyáknak igényük van a gazdival töltött közös pillanatokra, ezek az élmények fűzik szorosra az ember-állat kapcsolatokat. A zökkentőmentes együttéléshez azonban nagyon fontos, hogy a kutyának megtanítsuk az alapvető életvezetési szabályokat, és olyan kereteket állítsunk fel számára, amelyben mindkét fél biztonságosan mozoghat. Ha négylábú barátunk megtanulta a behívást, azt, hogy nem szalad ki a kapun, nem eszik fel semmit a földről, tud ülni, feküdni, és bármilyen ösztönállapotban képes a gazdára figyelni, akkor biztonsággal elvihetjük kedvencünket bárhová. A tanítási módszer is kulcskérdése a kutyatartásnak: a pozitív megerősítés a legjobb metódus, hogy a jó viselkedési formákat rögzítsük. A jutalmazás történhet jutalomfalattal vagy játékkal, lényeg, hogy a negatív viselkedést hagyjuk figyelmen kívül, és sose büntessünk! – jelentette ki Világosi Gulyás Gabriella.

Gazdinak lenni nem könnyű feladat, de aki vállalja az ezzel járó felelősséget és kihívást, annak olyan boldog pillanatokban lehet része, amiket máskülönben nem élne át.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában