Helyi közélet

2019.03.11. 13:43

Nyíri pamlag az Aranybika kérésére – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40, 30 és 20 éve

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1949-es, 1959-es, 1969-es, 1979-es, 1989-es és 1999-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1949-es, 1959-es, 1969-es, 1979-es, 1989-es és 1999-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Hetven éve írtuk

1949. március 12., szombat

Több mint ötvenötezer lakosa van Nyíregyházának

A népszámlálás adatainak országos feldolgozása még tart, a helyi adatok kiértékelése ellenben már befejeződött. Nyíregyháza jelenlegi lélekszáma: 55 529. Ebből 26 151 férfi, 29 378 pedig nő. A legutóbbi népszámlálás adataihoz képest a város lakosságának száma a pusztító háború ellenére megnövekedett. A létszámszaporulat valószínűleg fokozódik. Olyan mértékben, mint ahogy fejlődik Nyíregyháza ipara.

Hatvan éve írtuk

1959. március 12., csütörtök

Ruhabemutató a Kossuth étteremben

Színvonalas rendezvénnyel örvendeztette meg a Kiskereskedelmi Vállalat Nyíregyháza lakosságát: a Kossuth étteremben fővárosi manö­kenek és művészek közreműködésével vonultatták fel a tavaszi női divat legszebb darabjait. Ezer nyíregyházi vett részt a két részben megrendezett bemutatón, ahol negyven ruhamodellt mutattak be. A tavaszi divatot a jersey és a háziszőttes anyagok diktálják: azért is inkább, mert a bemutatott konfekcióáruk ízlésesek és pénztárcához készültek.

Ötven éve írtuk

1969. március 12., szerda

Bérautók „gebinben”

Jelenleg 17 taxi bonyolítja le a nyíregyházi közlekedést. Hamarosan újabb kocsik érkeznek, és az új Warszawa, Volga, Polski Fiat típusokkal együtt a taxiállomány 25-re emelkedik. Kevésnek bizonyul a jelenlegi három taxidroszt. A Csemege áruház melletti, a kórházi és a MÁV-állomás előtt lévő taxiállomásokhoz még az idén két újabb stand csatlakozik az északi alközpontban és Sóstón. A tehertaxi-szolgáltatást jelenleg három kocsi látja el.

Negyven éve írtuk

1979. március 14., szerda

Készülődés a nyári építőtáborokba

Szabolcs-Szatmár megyéből az utóbbi 12 évben több mint 23 ezer középiskolás dolgozott az építőtáborokban. Az idén a népgazdaság előtt álló feladatok megoldására országos szinten hatvanezer középiskolás fiatal építőtáboroztatására kerül sor. A megyéből 4200 diáknak nyílik lehetősége arra, hogy 11 táborhelyen bizonyítsa szorgalmát, helytállását. A legtöbben, 2300-an Nyíregyházáról és a járásból utaznak építőtáborokba, de jelentős Kisvárda (680), valamint Mátészalka (540) keretszáma is.

Harminc éve írtuk

1989. március 13., hétfő

Még az Aranybika is rendelt tőlük

Egy évtizeddel ezelőtt két szövetkezet – az asztalosipari, valamint a kárpitos és üve­gesipari – egyesüléséből nőtte ki magát Nyíregyházán a bútoripari szövetkezet. Nem a tömeggyártás a cél. Új területeken is próbálkoznak, ilyen a Dacia-program. Az ülésminta elkészült, a Magyarországon összeszerelendő Daciákba kerülne be. Megkereste a szövetkezetet a debreceni Aranybika Szálloda vezetése, hogy vegyenek részt a hotel kárpitos bútorainak a felújításában, cseréjében. Szobánként két nyíri pamlagot, egy dohányzóasztalt és két éjjeliszekrényt gyártanának az igényelt színösszetételben.

Húsz éve írtuk

1999. március 16., kedd

A Gundel étterem segít Milotának

Megyénk étel- és italkülönlegességeiből adott kóstolót a híres Gundel étterem, melynek vezetői a bevétel egy részét az árvíztől szenvedő Milota gyermekei javára ajánlották fel. Egy korábbi szatmári látogatás alkalmával a neves éttermet üzemeltető cég vezetői meglepve fedezték fel e táj étel- és italspecialitásait. Ezért rendezték meg a Szatmári Napok a Bagolyvárban elnevezésű gasztronómiai hetet. Az ételhét bevételének egy részét a milotai általános iskola tanulói javára ajánlotta fel a fővárosi cég.


[related-post post_id="4161729"]

[related-post post_id="4153427"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában