Helyi közélet

2019.03.06. 12:55

Ötven éve zeng a dal a tagozaton

Nyíregyháza - Jubileumi hangversennyel emlékezik az elmúlt fél évszázadra a Vasvári Pál Gimnázium.

Nyíregyháza - Jubileumi hangversennyel emlékezik az elmúlt fél évszázadra a Vasvári Pál Gimnázium.

Ötven évvel ezelőtt, az 1968/69-es tanévben kezdte meg működését a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban az ének-zene tagozat.

Hivatás lett a zene

Az oktatási intézmény Tarcai Zoltán főiskolai tanár javaslatára indította el ezt az újfajta képzést, ugyanis a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán is ekkor kezdődött meg az ének-zenei tanárképzés. Az elmúlt fél évszázad alatt ezernél többen érettségiztek a tagozaton, s lettek kiváló tanítónők, óvodapedagógusok, énektanárok, népzenészek, hangszeres előadók, énekesek, karvezetők. Számos minősítés és elismerés jelezte a tagozat és az énekkar magas színvonalú munkáját.

– A tagozat nagymértékben meghatározta az itt tanuló diákok életét: vagy azért, mert sokan közülük a zenei pályát választották hivatásul, vagy azért, mert csupán megszerették egész életükre a zenét. Akik itt tanultak, sosem felejtik el Praetorius kánonját: Viva la musica! Mindannyian valljuk, hogy zene nélkül nem érdemes élni. Az elmúlt öt évtized során a magas színvonalú szakmai munkára garanciát adó kórusvezetők irányították a zenei képzést: az alakulás idején Gebri József és Fehér Ottóné karvezetők, később pedig G. Simon Zsuzsa, Ferenczy Erzsébet, Tomasovszky Katalin, Szalárdiné Szondi Adrienn, Zomborné Balogh Adrienn neve fűződött a tagozathoz, jelenleg pedig Puskás Bernadett kolléganőmmel ketten vezetjük a tagozatot – tájékoztatta lapunkat a tagozat egyik vezetője, Mikó Gyöngyi, aki 1973 és 1977 között középiskolás diákként szintén itt tanult.

– Nagyon sok kedves emléket őrzök a gimnáziumi évekből: a változatos és színes énekkari próbákat, az éneklés örömét, amely mindent feledtetett az emberrel, az osztályhangversenyeket, Ferenczy Erzsébet karvezető következetes és rendkívül magas színvonalú munkáját, a Sárospataki Diáknapok csodálatos eredményeit, a hanglemezfelvételeket, no és természetesen a debreceni VIII. Nemzetközi Kórusverseny első helyezését. 1982-ben kerültem vissza az intézménybe tanárként. Igen nagy megtiszteltetés, no meg persze bizonyítási lehetőség volt számomra, hogy taníthattam, s mind a mai napig taníthatom e gimnázium nagy múltú tagozatának diákjait.

Tiszteletbeli tag

A jubileumi hangversenyen fellép Iványi Tamás is a kórusával, a Vásárosnaményi Liszt Ferenc Vegyeskarral.

– A tagozat huszonötödik jubileumán is felléptünk, s kedves a szervezőktől, hogy most is gondoltak ránk. Bár szoros kapcsolatom volt a zenei tagozattal, hiszen három leánytestvérem is oda járt, azonban én nem voltam ének-zene tagozatos. Talán fogalmazhatok úgy, hogy tiszteletbeli tagozatos voltam, hiszen mindig mentem segíteni, mert kevés volt a fiú. Én végül a Gebri József tanár úr által vezetett Ifjú Zenebarát Kórus tagja lettem, s a zene teljesen beszippantott – mondta el Iványi Tamás.

MML


Népzene és karvezetés

A március 13-án 17 órakor kezdődő koncert szereplői: Borsi Lili (népdaléneklés), Drabik Zsuzsa (magánének), Iványi Tamás (a Vásárosnaményi Liszt Ferenc Vegyeskar karvezetője), Jenei Judit (magánének), Konczili Edit (magánének), Lakatos Zoltán (zongora), Mészáros Béla (népzene), Molnár Marica (magánének), Olajos Gábor (gitár), Pokol Miklós (népzene), Puskás Bernadett (a gimnázium vegyes karának vezetője), Simonfai Moravszki Enikő (ének), Szalárdiné Szondy Adrienn (karvezető), Szilágyiné Botos Mária (a Nyitnikék Énekkar karvezetője, Kodály-iskola), Tomasovszki Katalin (a La Musica Kamarakórus karvezetője).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában