Helyi közélet

2019.03.09. 18:07

Óvjuk és védjük meg a veséinket

Nyíregyháza - A vesevilágnap célja a megelőzés és a szűrés fontosságának hangsúlyozása.

Nyíregyháza - A vesevilágnap célja a megelőzés és a szűrés fontosságának hangsúlyozása.

A Nemzetközi Nephrológiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége minden év márciusának második csütörtökét a vese világnapjának nyilvánította. A nyíregyházi dialízis centrum és a vesebetegek megyei egyesülete március 14-én 11 órától a Korzó Bevásárlóközpontban tartja világnapi rendezvényét, amelyen előadásokkal, szűrővizsgálatokkal és tanácsadással várnak minden érdeklődőt.

Az idei, 14. világnap előtt dr. Szegedi János, a dialíziscentrum orvosigazgatója elmondta: arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy kellő odafigyeléssel és megfelelő életmóddal elérhető, hogy mindenki, mindenhol egészséges vesékkel élhessen.

Nincsenek jelek, tünetek

– A vesék igen fontos szervek, elsődleges feladatuk a testfolyadékok egyensúlyban tartása, anyagcseretermékeket és ásványi anyagokat szűrnek ki a vérből, melyeket a vizelettel kiürítenek. Emellett a vérnyomás szabályozásában, a vörösvértestek képzésében és az egészséges csontozat megőrzésében is részt vesznek – sorolta a főorvos, miért létfontosságú a vese, s hozzátette: az akut vesebetegség a tünetek alapján hamar kiderül, megfelelő kezeléssel a veseműködés akár teljesen helyreállítható. Amennyiben az állapot tartóssá válik, krónikus vesebetegség kialakulásáról beszélünk.

Dr. Szegedi János kitért arra is, hogy a krónikus vesebetegségnek a kezdeti stádiumban nincsenek jelei, tünetei, mire megjelennek az első vesebetegségre utaló jelek a vesefunkció már nagymértékben romolhat. Veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amikor a vese eredeti feladatát nem képes ellátni. – A korai felismerés érdekében ezért fontos a veseműködés ellenőrzése, szűrése – hangsúlyozta az orvosigazgató. – A krónikus vesebetegség, veseelégtelenség egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal (GFR, vizelet vizsgálat) már korai szakaszban diagnosztizálható.

A néma gyilkos

A vesebetegség a lakosság 10–14 százalékát érinti, Magyarországon ez 600–700 ezer embert jelent. A krónikus vesebetegségek számának járványszerű növekedése a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és az időskorúak számának növekedésével függ össze. A vesebetegség néma gyilkos, de egyszerű szabályok betartásával csökkenthető a kialakulásának kockázata.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában