Helyi közélet

2019.03.08. 09:40

Pár perc, ami régen órákba telt: az új applikáció gyors segítség vadkár esetén

Nyíregyháza - Hiába a sok felhívás a vadbalesetekkel kapcsolatban, hiába a vadveszélyre figyelmeztető közlekedési táblák sokasága, az utóbbi években nemhogy csökkent volna az elütött vadállatok száma, hanem növekedett úgy hazánkban, mint megyénkben.

Nyíregyháza - Hiába a sok felhívás a vadbalesetekkel kapcsolatban, hiába a vadveszélyre figyelmeztető közlekedési táblák sokasága, az utóbbi években nemhogy csökkent volna az elütött vadállatok száma, hanem növekedett úgy hazánkban, mint megyénkben.

Aki már élt át ilyen vadbalesetet sofőrként, jól tudja, milyen sok időbe is került, mire sikerült kinyomozni a területileg illetékes vadásztársaságot és annak a hivatásos vadászát. Mindez azonban már a múlté, mert egy új applikációnak köszönhetően a rendőrség Tevékenységirányítási Központjában azonnal tudják, hogy kit kell értesíteni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rend­őr-főkapitányság és a Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete közös összefogásának köszönhetően elkészült egy olyan applikáció, amely azonnal megmutatja a Tevékenységirányítási Központban a balesetet szenvedő sofőr telefonhívása után, hogy melyik hivatásos vadászt kell értesíteni a balesetről, illetve az elpusztult állat elszállításáról. Erről az applikációról csütörtökön tájékoztatták a média képviselőit.

Főleg a főútvonalakon

A sajtótájékoztató résztvevői először egy kisfilmet tekinthettek meg arról, hogy mi is az újonnan elkészített applikáció lényege: a balesetet szenvedő sofőr hívja a rendőrség központját, s az applikáció alkalmazásával a Tevékenységirányítási Központ munkatársa azonnal látja, melyik vadásztársaság területén történt balesetet, s tudja azt is, melyik hivatásos vadászt kell értesítenie. A hivatásos vadász feladata, hogy a még élő vadnak megadja a kegyelemlövést, aztán pedig elszállítsa a területről az elpusztult állatot.

A kisfilm megtekintése után Gaszper Róbert r. alezredes, a Tevékenységirányítási Központ vezetője adott szóbeli kiegészítést. Felidézte, hogy hazánkban 1999 óta él a 112-es segélyhívó szám, amely ingyenes közszolgáltatás. Szólt arról is, hogy megyénkben az egy- és kétjegyű számú főútvonalakon – 4-es, M3-as, 36-os, 38-as, 41-es – történik a legtöbb baleset.

– A Vadgeo SzSzB applikáció rendkívüli módon megkönnyíti a rendészeti intézkedést, hiszen az elektronikus térképfelületen az éppen dolgozó munkatárs azonnal látja az értesíteni kívánt hivatásos vadász nevét és elérhetőségét. Korábban ezt manuálisan kellett megkeresni egy adatbázisból. Az applikációnak köszönhetően sokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz az ügyintézés – mondta a szakember.

A sajtótájékoztatón részt vett Román István kormánymegbízott is, aki azt emelte ki, hogy a kormányhivatal, a rendőrség és a vadászkamara összefogásával, együttműködésével a XXI. századnak megfelelő fejlesztést sikerült megvalósítani. Mindehhez az is kellett, hogy a kormányhivatal rendelkezik a vadásztársaságok illetékességi területére vonatkozó információkkal GPS alapon, a hivatásos vadászok pedig hozzájárultak, hogy vadbaleset esetén bármikor lehet őket értesíteni.

A kormányhivatal vezetője köszönetet mondott mindenkinek, aki a fejlesztésben részt vett.

Farkas József dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány szerint az új applikáció nemcsak vadkár esetén segíthet gyorsan és hatékonyan, hanem akkor is, amikor a lakosság részéről bejelentés érkezik orvvadászokról és a hulladék illegális lerakásáról.

Olykor órák is elteltek…

Mint a jelenlévők megtudták ifj. Plavecz Jánostól, az Országos Magyar Vadászkamara megyei elnökétől, alulról, a hivatásos vadászok részéről indult el a kezdeményezés. Vadbalesetek esetén ugyanis nehezen találták meg azt a hivatásos vadászt, akiknek kötelessége intézkedni. Főleg az esti időszakokban fordult elő, hogy órák is elteltek, mire a helyszínre kiért az illetékes szakszemélyzet. Előtte több olyan embernek is telefonáltak, akik érdemben nem tudtak segíteni. Jó kezdeményezésnek nevezte az applikációt, s köszönetet mondott érte.

Példaértékű összefogás

Hogy a vadásztársaságok számára mennyire is fontos a gyors és hatékony intézkedés, azt az is jelzi, hogy személyesen vett részt a rendezvényen dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

A szervezet vezetője példaértékűnek nevezte ezt az összefogást, s azt a reményét fejezte ki, hogy más megyék is követik majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei példát. Ugyanakkor utalt arra is, hogy ilyen összefogás kell majd ahhoz is, hogy sikeres legyen hazánkban a 2021-es vadászati világkiállítás.

Az applikációval kapcsolatos gondolatok után az érintett intézmények és szervezetek képviselői aláírták az együttműködési szerződést, majd Román István kormánymegbízott ajándékban részesítette a kormányhivatal két dolgozóját, Juhász Attilát és Faggyas Zoltánt, akik közreműködtek az applikáció elkészítésében.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában