Helyi közélet

2019.03.09. 12:18

Példát statuáltak a Zrínyiben

Nyíregyháza - Nagy sikert aratott a diákok körében a szombati pályaorientációs nap.

Nyíregyháza - Nagy sikert aratott a diákok körében a szombati pályaorientációs nap.

Diákfejjel gondolkozva nem éppen hálás elfoglaltság még szombaton is az iskolában időzni hosszasan, főleg, ha kötelező a program. Ám a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban tanulásról szó sem volt, sokkal inkább az útmutatás, a karrierépítés, a jövőképfestés csábította magát, amit érdeklődve ültek végig. Reggel nyolckor a dekoratívan felújított tornateremben Dankó Zoltán karrier nagykövet egy órán át beszélt arról fotókkal illusztrálva, hogy honnan és hova lehet eljutni manapság – korántsem turisztikai értelemben.

– Komlón születtem, Budapesten dolgozok az OTP Banknál, ahol részese vagyok az idén bevezetendő azonnali fizetési rendszer kidolgozási projektjének. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara karrierorientációs programjának vagyok a részese, és segítek eligazodni a fiataloknak a jelen útvesztőiben. Nyíregyházán is laknak barátaim, tehát ismerős a közeg, jó volt itt lenni – említette Dankó Zoltán, aki filozófia-német szakon végzett, aztán a nemzetközi marketing szakkal még inkább kinyílt előtte a világ. Az előadását 280-an hallgatták meg, utána pedig az osztálytermekben folytatódott a nap. A diákok előzetesen idősávos online felületen regisztrálhattak két helyszínre. Az egykori zrínyis előadók között volt egyebek mellett dietetikus, sportmenedzser, orvos vállalkozó, ügyész, pszichiáter és utazási irodavezető is.

Kobzos István intézményvezető-helyettes elmondta, hogy a törvény előírja a pályaorientációs nap megrendezését, amire másodszor került sor a Zrínyiben.

– Nagyon jó alapokat kaptunk a középiskolában, különösen Sánta József felkészítő munkáját emelném ki – taglalta a diákoknak Stahorszki Péter Bence abban a teremben, ahol a mérnökinformatikáról szóltak hosszasan. – Ehhez a területhez szükséges kompetenciának számít az angol nyelv, a matematika, az informatikai affinitás és a problémamegoldó készség.

– Nem elég pusztán a karrierszakma és a fizetés csábítása, alapvetően az informatikai iránti érdeklődés a legfontosabb. Ehhez pedig sok szorgalom és kitartás szükséges – fűzte hozzá Bertalan Márk Ádám.

Jeles Huba a Magyar Nemzeti Banknál dolgozó Szabó Kinga élménybeszámolóját választotta:

– Érdekelt a pályafutása. Tetszett, hogy interaktív volt, nem csak ő beszélt, hanem bevont bennünket is. Jól döntöttem, amikor ide regisztráltam – említette a 11. d osztályos diák.

A Zrínyiben nem pusztán kipipálták a pályaorientációs nap megrendezését, hanem hasznosan töltötték el a szombati iskolai napot. Utólag kiderül, hogy ki mit profitálhat az elhangzott információkból.

- LTL -


Hatvanas fogadó

Huszárné Kádárné Ibolya tudta nagyon jól, hogy milyen napra ébredt, a fogadtatásra azonban nem számított. Szombaton töltötte be a 60. életévét, és ennek apropóján vörös szőnyeget gurítottak elé az iskolában.

– Jót derültem a kedves gesztusom. Igazán megható volt a tantestület kedvessége. A virágcsokor is gyönyörű. Aztán beleülhettem abba fotelbe, ami a hatvan évesnek jár – újságolta az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában