Helyi közélet

2019.03.23. 15:51

Szakácskönyv: viszik, mint a cukrot

Nyíregyháza - Soha nem látott választék várja a sütni, főzni kedvelőket.

Nyíregyháza - Soha nem látott választék várja a sütni, főzni kedvelőket.

Az újságosstandok roskadoznak a receptmagazinoktól, a főzőcsatornák reggeltől estig ontják a konyhai praktikákat, de a világhálón is több millió recept közül válogathatunk – ezekből akár azt is gondolhatnánk, hogy a szakácskönyvek kora lejárt. Ám a valóság mást mutat: a könyvesboltok soha nem látott választékkal várják a főzni szeretőket, és ahogy azt a Líra hálózat nyíregyházi üzletében megtudtuk, nemcsak a kínálat nagy, de a kereslet is.

Mindenmentes receptek

– Borbás Marcsi könyvei a legnépszerűbbek, és a legújabb kötet, a Magyarország finom mellett a korábban megjelenteket – A sűrűje mindkét része, illetve az Édes békeidők – is keresik a hozzánk betérők – mondta el lapunknak Vangor Anikó, az üzlet eladója.

– Sokan kedvelik Fördős Zé könyveit is: most jelent meg az Olasz kaják, de az előző, a Megúszós kaják című is nagyon sikeres volt: ez utóbbinak az lehetett a titka, hogy olyan ételeket tartalmazott, amelyeket kevés alapanyagból, könnyen el lehet készíteni, de amelyek nagyon finomak. E szerzők népszerűsége minden bizonnyal összefügg azzal, hogy folyamatosan lehet velük találkozni a különböző csatornákon, de ez a korábbi években is így volt: amikor Bernáth József szerepelt az egyik televíziós főzőműsorban, az ő könyveit keresték inkább, de igaz ez Mautner Zsófira is. Abban az időben, amikor Széll Tamás a Bocuse d’or verseny miatt gyakran szerepelt a hírekben, keresettebbek voltak a könyvei, mint ahogy Gordon Ramsay köteteinek népszerűsége is a műsorainak hazai bemutatóival együtt emelkedett. Egyre több embert érint az ételintolerancia, emelkedik a vegetáriánusok száma is, ezzel együtt pedig azon könyvek száma is folyamatosan nő, amelyek nekik kínálnak recepteket, ötleteket. Sebestyén Balázs, az ismert médiaszemélyiség társszerzőként több olyan könyvet is jegyez, ami az egészséges táplálkozást népszerűsíti, az e-mentes övezet és az e-mentes szakácskönyv is nagyon keresett. A konyhai gépek – például a kenyérsütők – elterjedése magával hozta a kenyérrecepteket összegyűjtő könyvek megjelenését – ezeket is sokan olvassák.

Fotókon a fázisok

– A régi, klasszikusnak számító szakácskönyvek közül a Horváth Ilona-féle a legnépszerűbb, és sokat eladunk a Cziffray-féléből is, amit nem a receptek miatt vesznek meg sokan, hanem a régies írásmód miatt: a XIX. század legnépszerűbb receptgyűjteményét nemrégiben újból kiadták és érdekes olvasni, milyen vicces nevei voltak több száz évvel ezelőtt a zöldségeknek, gyümölcsöknek, fűszereknek. Szezonfüggő is a vásárlás, hiszen a nyár közeledtével többen vesznek grillezéssel kapcsolatos könyveket, de a befőzési vagy aszalási tippeket összegyűjtő kötetek is főként nyáron fogynak. Ahogy kinyílt a világ, és a különböző népek konyhái átlépték a határokat, itthon is sokan próbálják a család asztalára varázsolni az indiai, a mexikói vagy a thai gasztronómia különlegességeit – az olasz ízek a legnépszerűbbek, de az egzotikus országok ételeit csokorba gyűjtő könyvek is keresettek, akárcsak a superfood recepteket tartalmazók – ez utóbbiakat a tudatosan táplálkozók szeretik – mesélte Anikó, akitől azt is megtudtuk, hogy a fiatalok is vásárolnak szakácskönyveket.

– Ők főként azokat a köteteket keresik, amelyek a sütés vagy főzés fázisait is leírják, sőt, számukra az az igazi, ha ezeket fotókon is bemutatják. Nekik jelentenek segítséget a letölthető appokat tartalmazó kötetek, aki pedig teljesen a nulláról kezdi a sütést vagy főzést, Mautner Zsófi Főzőiskola – alapfok című, DVD-vel ellátott könyvét veszik le a polcról.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában