Helyi közélet

2019.03.29. 10:50

Talmudot hoztak ajándékba

Tiszalök - A magyar–zsidó együttélést erősítő és kulturális kapcsolatépítést kezdeményező megegyezés született.

Tiszalök - A magyar–zsidó együttélést erősítő és kulturális kapcsolatépítést kezdeményező megegyezés született.

Két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre, Tiszalökre és Tiszadadára látogatott el tegnap az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) delegációja, ahol „négyszemközti” egyeztetést tartottak a polgármesterekkel, illetve a felek egy fontos stratégiaszerződés megkötésére is sort kerítettek. A találkozó legfontosabb célja a segítségnyújtás és a kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzése volt olyan – észak-magyarországi és észak-alföldi régióhoz tartozó – megyék településeivel, ahol napjainkban is sok rászoruló él. A hitközség képviselői éppen ezért nem jöttek üres kézzel, kiosztottak 40 – főképpen tisztálkodási szereket és tartós élelmiszert tartalmazó – segélycsomagot olyan családok között, ahol minden segítség jól jön.

Ez a találkozó csak a kezdet

– Néhány hete jött az első megkeresés az EMIH részéről, és gyorsan kiderült, mindkét részről megvan a hajlandóság a kapcsolatfelvételre – mondta el lapunknak Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere. – Fontosnak tartom az EMIH kitűzött célját, mely szerint szeretnék a magyarsággal, azon belül is legfőképpen a fiatalokkal megismertetni a zsidó kultúrát, természetessé téve mindenki számára, hogy a zsidó emberek itt élnek közöttünk. Nem beszélhetünk úgy róluk mint elzárt közösségről, és nem kezelhetjük a kérdést tabutémaként. Az együttműködés fontos állomása ez a mai, mert aláírtunk egy stratégiai szerződést, ami arról szól, hogy a mai találkozó csak a kezdet. A jövőben közös programokat kívánunk szervezni, vagyis az EMIH programjait beillesztenénk a városi rendezvényeink sorába. Azt remélem, hogy a zsidóság kultúrája hamarosan megjelenhet a köztereinken, méghozzá kulináris élvezetek formájában is, a legkülönfélébb kóser ételekkel – nyilatkozta a településvezető.

Mivel egyéb elfoglaltságai miatt az EMIH főrabbija, Köves Slomó nem tudott megjelenni a csütörtöki találkozókon, őt képviselve Tóth Gábor ejtett néhány szót az országos programról. Az EMIH kabinetvezetője is megerősítette: a találkozó többféle üzenetet is magába foglalt. Azon túl ugyanis, hogy a kooperáció alapvetően kulturális jellegű, van egy edukációs irányvonala is, ami a helyi ifjúság képzésére irányul, azt erősítve, hogy jobban tudjanak boldogulni a világban.

Előadás középiskolásoknak

– Az országos kampányunk ebben a térségben vette kezdetét, az elkövetkező napokban eljutunk vele Tiszadobra és Nyíregyházára is, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe. Az EMIH Cedek Szeretetszolgálata korábban is sokfelé osztott már ételt, Budapesten rendszeresen, de legközelebb például Miskolcon is. Biztosak vagyunk abban, hogy a több millió forint értékű adománycsomag jó helyekre kerül, és az együttműködéseink is hosszú távon gyümölcsözőek lesznek – summázta a tapasztalatait Tóth Gábor.

A hitközség egyébiránt más ajándékokat is hozott mindkét településre: a helyi könyvtáraknak adományozták a kétkötetes Talmud egy igényes kiadványát. Mielőtt pedig ellátogattak volna a zsidó temetőbe, Tóth Gábor középiskolásoknak tartott érzékenyítő előadást a zsidóság múltjáról, jelenéről, vallásáról és mindennapjairól.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában