Helyi közélet

2019.03.20. 15:52

Zöldkommandó a szemét felszámolására

Nyíregyháza - Kis lépésben a nagy változás felé: egyre többen csatlakoznak a TeSzedd! hulladékgyűjtési programhoz.

Nyíregyháza - Kis lépésben a nagy változás felé: egyre többen csatlakoznak a TeSzedd! hulladékgyűjtési programhoz.

Bolygónk talán legnagyobb krízisének a megállíthatatlanul növekvő hulladék- és szemétmennyiség számít. A probléma súlyosságát és a téma fontosságát mutatja, hogy évről évre gyarapszik a zölden gondolkodó, környezettudatos emberek száma nemcsak világszerte, de hazánkban is.

Tömegeket mozgat meg

– A szemléletformálást kisgyermekkorban kell elkezdeni, így érhetjük el, hogy a felnövekvő nemzedék belső igénynek érezze a környezetvédelmet. Emiatt az idén már negyedik alkalommal hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fenntarthatósági témahetet, amelynek ebben az évben mintegy 1 500 intézmény és 300 ezer diák volt részese. Ez azt jelenti, hogy kétszer annyi szervezet és ötször annyi gyerek kapcsolódik be a kezdeményezésbe, mint korábban – számolt be a programról az MTI a napokban.

Annak érdekében, hogy a tanulók a gyakorlatban is megtapasztalhassák az eldobált hulladékok környezetre gyakorolt hatását, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szemléletformáló témahéttel egy időben, immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű, szemléletformáló kampányát március 18–24. között. Az egy héten át tartó eseményen 3 240 helyszínen több mint 240 ezer önkéntes tisztítja meg környezetünket a kommunális hulladéktól. Megyénkben összesen 124 helyen 11 526 önkéntes regisztrált, amelyből Nyíregyházán 1 347-en szedték a szemetet a város húsz pontján.

Hatalmas mennyiségek

– Hazánk legnagyobb önkéntes mozgalmának célja tehát: Magyarország megtisztítása az illegálisan lerakott, felelőtlenül eldobált piszokból. Az innovatív kezdeményezés emellett számos előnnyel bír: népszerűsíti a lakosság körében az önkéntes munkát, miközben kiváló lehetőséget teremt helyi természeti értékeink megismerésére és a közösségek együttműködésére. Tapasztalatok szerint, aki akár egyszer is részt vett az akcióban, az később sokkal jobban odafigyel környezete tisztán tartására – adta hírül lapunknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

A minisztériumtól azt is megtudtuk, hogy 2012-ben 751 tonna hulladék gyűlt össze országosan, 2014-re 2 200 tonnára emelkedett a mennyiség, majd három évvel később 2 515 tonnáról készült feljegyzés.

A közösség szolgálatában

Nyíregyházán az Ungvár sétányon botlottunk bele Rebenyák Erikába, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium közösségi koordinátorába, aki egy csapat diákot kísért: – A szemétszedéssel diákjaink a közösségi szolgálatukat is teljesítik, köztudott, hogy az érettségiig minden tanulónak 50 óra közösségi szolgálat kötelező, így miközben megszépítik környezetüket, a közösségi szolgálat óráit is kipipálhatják. A kezdeményezés honlapján tájékozódtunk a részletekről, így választottuk ki a hozzánk legközelebb eső helyszínt. Tavaly is eljöttünk, a hétfő délután összehordott többzsáknyi szemét 18 végzős munkáját dicséri.

– Magyarországon jelentős problémának számít az illegális hulladéklerakás, a köztéri szemetelés, sőt, hogy még mindig kevesen gyűjtenek szelektíven, ezért úgy gondolom, nem árt, ha a figyelem fókuszába kerül ez a kérdés. Környezetünk védelme közös ügyünk. Az önkéntes munkát szívesen vállaltuk, és így, hogy barátokkal jöttünk, még jól is éreztük magunkat közben – mondta el Molnár Zoltán, az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős tanulója.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában