Helyi közélet

2019.04.11. 09:02

360 fokos videó: Húsvéti tojás agyagból?

Nyíregyháza - Április első hétvégéjén rendezték meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét.

Nyíregyháza - Április első hétvégéjén rendezték meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét.A kezdeményezéshez csatlakozott a Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete is.A kétnapos rendezvény szombati programjára ellátogattunk 360 fokos kameránkkal, hogy megtudjuk, milyen alkotó tevékenységeket kínálnak az érdeklődőknek.

Magi Imre népi iparművész fafaragó asztalánál rozettával díszített kulcstartót lehetett készíteni.

– A rozetták általában a napot szimbolizálják, a formai kialakításnak csak a fantázia szabhat határt – mondta, miközben faragókést ragadott, és megmutatta, hogyan kell kivésni a mintákat. – Ezzel egy kezdő is bátran megpróbálkozhat, persze az elkészítés ideje és a kész munka kidolgozottsága függ a gyakorlottságtól.

Magi Imrétől azt is megtudtuk, hogy bár szinte bármilyen fa alkalmas faragásra, nem mindegy, hogy melyiket milyen célra használják fel. Például a puhább fajták, mint a nyárfa, tálak készítésére optimálisak. Díszítő faragáshoz a fekete és házi dió, valamint a vad cseresznye a legmegfelelőbb, de a gyümölcsfák többsége is felhasználható színüknek és tömörségüknek köszönhetően. A szépen megmunkálható, semleges színű hársfa a kisplasztikák alapanyaga, a tölgy és a fenyő pedig a nagyobb alkotásokhoz, például fejfákhoz és kapukhoz használatos.

A szomszédos asztalnál a fazekasmesterség iránt érdeklődők mélyülhettek el az alkotásban.

– Különböző virágmintákat készítünk előre kikorongozott alapokra – monda el Szolanics Elvira népi iparművész keramikus. – A látogatók az agyagból kivágott szirmokkal, illetve a szintén agyagból készült és oxidokkal színezett földfestékkel díszíthetnek.

Hozzátette: a foglalkozás tematikája a tavaszvárás és a húsvéti készülődés, így az agyagból hímes tojások is készültek. Szolanics Elvira szerint az fazekasság során szinte bármi felhasználható, ami egy cukrászműhelyben is fellelhető: a húsvéti dekorációkhoz süteményformákat és tortadíszítéshez készült eszközöket használtak, de jó szolgálatot tettek a különböző csipketerítők is, melyek a kinyújtott alapanyagba nyomkodva benne hagyták mintázatukat.

A nyílt hétvégén a szövés alapjait is megismerhették a látogatók.

– A szövés folyamata ahhoz hasonlít, amikor a gyerekek az iskolában színes fűzőlapokkal alkotnak – mondta el Gráf Zsuzsanna szövő, miközben egy mintadarabon dolgozott kameránk előtt. – A legegyszerűbb kereteket hoztam el, melyeknek nincs váltójuk, ezekkel lehet az alapokat a legkönnyebben megtanulni.

A rongyból szőtt alkotások akár egy babaház ékei is lehetnek takaróként vagy szőnyegként. Gráf Zsuzsanna hozzátette: a rongyot követően gyapjúval is lehet próbálkozni a szövés iránt érdeklődőknek. Később - sok gyakorlás után - áttérhetnek a nagyobb és bonyolultabb álló szövőszékre, majd az esztovátára, amellyel szinte korlátlan lehetőségek állnak az alkotók előtt.

A nyílt hétvége második napján, április 7-én, vasárnap sem maradtak program nélkül a kézművesség kedvelői: akkor Fehér Mihály kosárfonó, Rádi László fafaragó és Szakady Kincső nemezkészítő várta az érdeklődőket.

NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában