Helyi közélet

2019.04.07. 15:33

A kicsik fejlődését segítik

Nyíregyháza - Fontos volt, hogy a kidolgozott módszer megfelelően reagáljon a helyi viszonyokra, szükségletekre.

Nyíregyháza - Fontos volt, hogy a kidolgozott módszer megfelelően reagáljon a helyi viszonyokra, szükségletekre.

– A projekt célja az volt, hogy a Nyíregyházi járásban élő óvodások, is­kolások és fiatalok szociális jóléte, illetve életminősége javuljon, mégpedig az óvodai és iskolai szociális segítés feltételrendszerének kialakításával. Ezzel párhuzamosan biztosítottuk a fenntartáshoz és a rendszerszerű elter­jesztéséhez szükséges pénzügyi és humán forrásokat, illetve a tárgyi feltételeket, szem előtt tartva az elsődleges prevenciót – fogalmazott az „Óvodai, iskolai szociális munka bevezetése a Nyíregyházi járásban” elnevezésű projekt hétfői zárórendezvényén Lengyelné Pogácsás Mária.

A Nyíregyházi Család– és Gyermekjóléti Központ vezetője kiemelte: a köznevelési intézményekkel közösen olyan módszereket és szakmai sztenderdeket igyekeztek kialakítani, amelyek hosszú távon a járás többi településén is alkalmazhatók, de fontos volt az is, hogy ezek a család– és gyermekjóléti szolgáltatások, valamint a köznevelés közötti kapcsolatra építve a jelzőrend­szer hatékony működését szolgálják, és megfelelően reagáljanak a helyi viszonyokra, szükségletekre.

Iskolákban és óvodákban is

A programban részt vevő hat intézménnyel a Nyíregyházi Család– és Gyermekjóléti Központ együttműködési szerződést kötött. A szociális segítségnyújtást egy városi iskolában, egy városi óvodában, két vidéki iskolában, illetve két vidéki óvodában kezdhették meg, mégpedig egyéni, csoportos és közösségi tevékenységeken keresztül. Ezek csökkenthetik a korai iskolaelhagyást, megszüntethetik az oktatási egyenlőtlenségeket és információs esélyegyenlőséget biztosíthatnak. – Céljaink eléréséhez innovatív elemekkel tűzdelt, a szükségletek felmérésekor feltárt általános és specifikus problémákra választ adó programokat terveztünk, amelyek hosszú távon is a gyermekek fejlődését szolgálják – mondta Lengyelné Pogácsás Mária.

TG


Tréningek és terápiák

A Nyírturai Móra Ferenc Általános Iskola is részt vett az „Óvodai, iskolai szociális munka bevezetése a Nyíregyházi járásban” elnevezésű programban. Mint azt az intézmény vezetőjétől megtudtuk, hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a szülők, a diákok és a pedagógusok is. – Hetente egyszer járt nálunk egy szakember, akivel a tanulók és a tanárok is beszélgethettek, megoszthatták vele a problémáikat, a szülők is bátran fordulhattak hozzá, sőt, a tanulási problémákkal küzdő, speciális igényű gyermekeknek is igyekezett segítséget nyújtani – tájékoztatta lapunkat Vass Edit intézményvezető, aki hozzátette: a tavaly januárban kezdődő programnak köszönhetően önismereti tréningen, pályaválasztási tanácsadáson és mozgásterápián is részt vehettek az iskola diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában