Helyi közélet

2019.04.10. 09:53

„Ciki a cigi” – program gyermekeknek

Nyíregyháza - Számítógép és demonstrációs bábu segít abban, hogy a gyerekek ne gyújtsanak rá.

Nyíregyháza - Számítógép és demonstrációs bábu segít abban, hogy a gyerekek ne gyújtsanak rá.A dohányzás rendkívül súlyos egészségügyi és nemzetgazdasági probléma. Ezért nagyon lényeges, hogy már a legkisebbek, az óvodások és az iskolások is ismerjék a dohányzás káros hatásait, s ne gyújtsanak rá.

– A megyei kormányhivatal is részt vesz a nemzeti népegészségügyi stratégiai program megvalósításában – mondta kedden Román István megyei kormánymegbízott. Hangsúlyozta: fontos, hogy az óvodás- és iskoláskorú gyermekekhez interaktív módon, az általuk befogadható formában jussanak el a dohányzás káros hatásait bemutató információk.

A Dohányzás Fókuszpont a „Ciki a cigi” program keretében kifejlesztett hordozható érintőképernyős számítógépe egy iskolai dohányzás­prevenciós eszköz, amely a mai gyermekek érdeklődési körére koncentrálva hívja fel a figyelmüket az egészséges életmódra.

Valósághűen bemutatva

A számítógép a tanórák szünetében is hozzáférhető az iskolai folyosókon, könyvtárakban. A segítségével a gyermekek szöveges információkon túl a dohányzásmentesség fennmaradását támogató, illetve a leszokásra ösztönző játékokkal (kirakós, kifestő, párkereső, fogócska, interaktív rajzfilm) és a dohányzás egészségkárosító hatásait bemutató képekkel, rövidfilmekkel és animációkkal ismerkedhetnek meg. A tanórákon pedig jól alkalmazható az a demonstrációs bábu, amely a dohányzás okozta betegségeket és azok várható szövődményeit valósághűen mutatja be – derült ki az óvodai és iskolai prevenciós eszközökről.

– A komplex, interaktív iskolai dohányzásmegelőzési program részét képező gépet és bábut a jövőben a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya üzemelteti. Ezeket az iskoláktól, óvodáktól beérkező igények szerint bizto­sít­juk az intézményeknek, a megfelelő szakmai támogatást is a főosztály munkatársai adják – mondta dr. Szabó Tünde megyei tiszti főorvos, a főosztály vezetője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában