Helyi közélet

2019.04.05. 10:57

Csörgőalma is kerül az asztalra

Aranyosapáti - Vonzó településeken jövőképpel rendelkező vidéki társadalom a Falvak Kultúrájáért Alapítvány eszményképe.

Aranyosapáti - Vonzó településeken jövőképpel rendelkező vidéki társadalom a Falvak Kultúrájáért Alapítvány eszményképe.

Vidékbiztonság elnevezésű konferencia vezeti be a május 12–én délben ünnepélyes keretek között megnyíló IX. Magyar Világtalálkozó „Magyar Vidék Napja” eseményeit Aranyosapátiban. A május 19–éig tartó rendezvény fő szervezője a Falvak Kultúrájáért Alapítvány.

Hidat építenek

A nyolcnapos eseménysorozat a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés fesztiváljellegű rendezvénye, amelyen a kultúra, a közélet, a gazdaság és a civil szféra szereplői találkoznak. A rendezvénysorozat hidat épít a Kárpát–medence magyarsága és a világba szétszóratott honfitársaink között, és meghívja az eseményekre a Magyarországgal és a magyarsággal barátságot ápoló országok képviselőit is. A IX. Magyar Világtalálkozó üzenete a már elkészült meghívón olvasható: egy a nemzet, éljünk bárhol a világon, hagyományainkat őrizzük, gyarapítsuk és vigyük jó hírét szerte a nagyvilágba!

– Alapítványunk küldetése sokrétű, a 2012–ben indított tevékenységeink központi témája a Felső–Tisza völgye vidékfejlesztési térség településein élők életminőségének fejlesztése – tájékoztatott az alapítvány kuratóriumának elnöke. Nick Ferenc a vidékfejlesztési küldetésükről szólva elmondta: – Alapja a kultúra, melynek humánerőforrása az általa alapított Kultúra Lovagrendje. A kultúra lovagja cím legfőbb értékét az elismertek erkölcsi, szellemi nagysága és embersége jelenti, ők nem sztárok, hanem példaképek – világított rá a doni áttörés 60. évfordulóján zászlót bontott rend által elvárt jellemvonásokra az alapító.

– A gödöllői Szent István Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös kutatócsoportjának a vidékbiztonság témában elért eredményeit szeretnénk a gyakorlatba átültetni, ezért hívtam meg őket a nyitónap előtti kerekasztal-beszélgetésre, amit május 11–én tartunk az aranyosapáti Böszörményi László Faluházban. A vidékbiztonsági konferencia fő célja: a vidéki népesség elvándorlásának megelőzése, a lakosság számára vonzó élet– és munkakörülmények megteremtése a helyi erőforrások átgondolt, integrált és fenntartható hasznosításával, a városi környezetben megszokott szolgáltatások elérhetővé tételével. A sikeres vidékbiztonság magában hordozza az ágazatok együttműködését, a térségben megvalósítandó fejlesztések egymásra épülését, a helyi vállalkozói, civil, önkormányzati szférák összefogását és a jövőképpel rendelkező aktív vidéki társadalom kialakulását – fejtette ki Nick Ferenc.

Filmvetítés is lesz

A fáradhatatlan szervező a „nulladik napi” programról még elmondta: a kutatócsoport tagjai mellett meghívást kapnak a Felső Tisza Völgye Vidékfejlesztési Térség Egyesület tagjai, a vásárosnaményi központú térség valamennyi önkormányzata, a megyei közgyűlés, valamint határon túli szervezetek, „mintatelepülések”. A délutánt a málenkij robot szörnyűségeit megmutató, A sátán fattya című film vetítése zárja.

Gáláznak a világtalálkozó nyitónapján

Május 12-én, Aranyosapáti­ban a vidékbizton­sági nemzetközi konferencián ­összefoglalók hangzanak el a kerekasztal-beszélgetésről, és a IX. Magyar Világtalálkozón távoli országok, illetve más földrészekről érkező résztvevők fejtik ki véleményüket a témában.

A Világtalálkozó nyitónapi kulturális gálája során a főrendező Falvak Kultúrájáért Alapítvány is bemutatja legújabb kiadványait: az Irodalmárok Nemzeti Találkozója eredményeként összeállított Aranyhíd című antológiát és Balogh Géza, a Szabad Föld újságírója „négyeshatármentéről” írt tárcáinak és riportjainak gyűjteményét összefoglaló Csörgőalma című könyvét.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában