Helyi közélet

2019.04.08. 14:47

Dalolva mentek a sorozásra a mándokiak - Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40, 30 és 20 éve

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1949-es, 1959-es, 1969-es, 1979-es, 1989-es és 1999-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1949-es, 1959-es, 1969-es, 1979-es, 1989-es és 1999-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Hetven éve írtuk

1949. április 9., szombat

Lelkesen jelentkeztek a mándoki legények

Nótázástól visszhangoztak a mándoki utcák. A menet élén a község főbírója lépkedett az elöljáróság valamennyi tagjával. A legényeket hosszú sorokban asszonyok, idősebb férfiak kísérték. Nem sírva, jajgatva, hanem együtt dalolva a fiúkkal: „Most jó lenni katonának, mert Kossuthnak verbuválnak”. Annak a hadseregnek lesznek a katonái, amelyik a dolgozó magyar nép szabadságát és békéjét védelmezi.

Hatvan éve írtuk

1959. április 10., péntek

Rövidesen átadják a sóstói fedett fürdőt

Elkészült a sóstói fedett fürdő medencéje. Április 14-én lesz az új műszaki átvétele. A már korábban megtartott műszaki átvételkor a bizottság hibákat észlelt, és ezek kijavítására szólította fel az építő vállalatot, így elhalasztották az átadást. A simításokat és az észlelt hibákat időben kijavították, így a nagyközönség rövidesen igénybe veheti a fürdőt.

Ötven éve írtuk

1969. április 10., csütörtök

Ratkó József, a József Attila-díjas költő

– Nagyon örültem a kitüntetésnek. Elsősorban azért, mert meggyőzött, hogy helyes úton járok. Ezen kell tovább haladnom – mondta, miközben sietősen csomagolt. Ratkó Józsefet is meghívták az országos költészetnapi megnyitóra Makóra. A költészet ünnepén a rádió és a televízió is bemutatja megyénk új József Attila-díjas költőjét és verseinek javát.

Negyven éve írtuk

1979. április 11., szerda

Betonkolosszus épül a Lenin téren

A járókelők előtt is kirajzolódik az új megyei művelődési központ épülete Nyíregyházán. A Szabolcs megyei Állami Építőipari Vállalat már 1975-ben elvégezte az alapozást, majd az évekig húzódó vita után 1977-ben láthattak hozzá a felső szerkezeti elemek kialakításához. Paládi Gyula építésvezető jelenleg hatvan kubikos, ács és vasbetonszerelő munkáját irányítja. A tervek szerint a 65 millió forintos épületet 1980 júniusában adják át az építők.

Harminc éve írtuk

1989. április 10., hétfő

Várossá avatták Nagykállót

Ragyogó napfény, pattogó ritmusok, Tóth Sándor művészi régi-új címere, kicsinosodott, zászlódíszbe öltözött utcák és az erre az alkalomra készült Kállai Hírmondó című újság köszöntötték a 113 év után ismét városi rangot kapott nagykállóiakat és a városba érkezett vendégsereget. Németh Miklós, a Minisztertanács elnöke tartott ünnepi beszédet, majd viharos taps közepette nyújtotta át az Elnöki Tanács városalapító oklevelét Fodor János tanácselnöknek.

1989. április 12., szerda

Újság, könyv fényszedéssel

Megkezdték a fényszedőgépek beszerelését a nyíregyházi Nyírségi Nyomdában. A nyugatnémet–amerikai gyártmányú gépsort Ausztriában vásárolták több mint 300 ezer márkáért. A próbaüzem június elsején kezdődik meg. Az elképzelések szerint a Kelet-Magyarország is fényszedéssel készül. A szerkesztőség önálló géprendszert alakít ki, amelyet rácsatlakoztatnak a nyomda gépsorára.

Húsz éve írtuk

1999. április 12., hétfő

Fehér autóbuszok Nyíregyházán

Néhány napon belül négy fehér színű Ikarus autóbuszt állít forgalomba Nyíregyházán a Szabolcs Volán Rt. az idei fejlesztéseik legújabb eredményeként. A cég évente nyolc-tíz új autóbuszt tud vásárolni, tehát a négy alkalmi vétel segítség. – Székesfehérváron raktáron maradt néhány, eredetileg az orosz piacra szánt autóbusz, amelyeket megvettünk – közölte dr. Huba Péter üzletág-igazgató. – A megszokott sárgára festésüktől eltekintünk, kisebb átalakítások után jó esetben már e héten találkozhatnak velük az utasok.

1999. április 13., kedd

Vezércsere a konzervgyárban

Új vállalatvezető vette át a nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. irányítását. A vezércserét a cég részlegvezetői előtt jelentették be Kállai Mihály korábbi és Vitéz Ferenc új vezérigazgató jelenlétében. Vitéz Ferencre a szakmai végzettsége és a Vajai Zöldség Gyümölcs Kft.-nél szerzett konzervipari vezetői tapasztalata alapján esett a tulajdonos választása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában