Helyi közélet

2019.04.07. 15:33

Elő a balkonnövényekkel!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kikerülhetnek a teleltetőhelyről a virágaink a napsütésre.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kikerülhetnek a teleltetőhelyről a virágaink a napsütésre.

Eljött az időszaka annak, hogy erkélyünk, teraszunk, udvarunk, kertünk díszeit elültethessük, kiültethessük vagy éppen megvásároljuk. Itt a virágok ideje, úgyhogy elő a balkonládákkal, kaspókkal, cserepekkel!

A fránya időjárás

Bizony, a fránya időjárás hajlamos megtréfálni az embert, ezért mindenki sokat vacillál azon, hogy mikor tegye vissza a helyére a teleltetésre behordott növényeket, virágokat. Ha megérkezik az első napsütéses hétvége, bizony megremeg a kezünk, hiszen ráférne a növényekre is a nap sugarának ereje, de a hirtelen hőmérséklet-különbség még komoly károkat okozhat, akár el is pusztulhatnak az érzékenyebb virágok. Jó ötlet ilyenkor szoktatni őket, és mindennap pár órára kivinni a napra, majd vissza a helyére, még ha macerás is az oda-vissza hurcolásuk.

Az időjárás-előrejelzés szerint már éjjel is pluszokat mérhetünk, és még ha előfordul is talaj menti fagy, az már nem árthat a magasabban lévő balkonládás, kaspós növényeknek. De például a muskátli nem is érzékeny a fagyra, mínusz két fokot is prímán kibír, így nyugodtan kihelyezhető némi szoktatás után. A petúniák kicsit érzékenyebbek, összeeshetnek. Az egynyáriak földbe ültetésével még lehet a biztonság kedvéért várni a fagyosszentekig, május első hete után azonban már biztosan nem lehet gond.

Érdemes vigyázni

A hőmérséklet-változáshoz szoktatás mellett arra is érdemes néhány növényfajnál vigyázni, hogy a nap közvetlen sugárzásához visszaszokjanak. Noha a napfény valódi táplálék a növényeknek, ha árnyékos helyen tartottuk őket, vagy ha ablak közelében is, de nem voltak közvetlen napsütésnek kitéve, bizony kárt tehet bennük a húsz fokot okozó napsugár: megéghetnek, megszáradhatnak. Lényeges, hogy a téli, szomjaztató öntözésről térjünk át a normál, reggeli vagy esti locsolásra. A hirtelen napra kerülő növények nagyon gyorsan és könnyen kiszáradnak, ha nem kapnak elegendő mennyiségű vizet. Nem árt megszabadulni az elszáradt levelektől, ágaktól, ha „elnyúlt” a növényünk, vagy muskátlinál például ha nem metszettünk ősszel, akkor érdemes most visszavágni. Nem árt a kórokozók elleni permetezés sem, hiszen előfordul, hogy a növényünkkel együtt a különböző gombákat és egyéb kártevőket is átteleltetjük, amelyek kikerülve a szabadba friss táplálékhoz jutnak, és gyorsan elfertőzhetik az egész kertünket, udvarunkat a frissen ültetett növényekkel együtt.

Védelem és tápoldat

Ettől nagyobb bajt pedig már nem is okozhatnánk saját magunknak. Ahogy a kertünket, udvarunkat is lemosó permetezéssel tisztítjuk meg tavasszal, mielőtt elkezdjük az idei ültetéseket, ugyanúgy a dísznövényeinkre is ráfér a kórokozó-mentesítés. Arról, hogy mit hová érdemes ültetni, mindenképpen érdemes kikérni a szakember véleményét.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában