Helyi közélet

2019.04.07. 09:04

Királyi sarj lesz a vendégünk

Nyíregyháza - Az utolsó magyar király, IV. Károly unokáját Nyíregyházára várják.

Nyíregyháza - Az utolsó magyar király, IV. Károly unokáját Nyíregyházára várják.

Egy uralkodói dinasztia, egykor az európai és a magyar történelemben is meghatározó szerepet játszó Habsburg-család tagja látogat el hamarosan Nyíregyházára. Habsburg György a Rotary Club Nyíregyháza meghívásának tesz eleget.

– Az idén lesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója, amelynek egyik fővédnöke Habsburg György édesapja, Habsburg Ottó volt. Erre az eseményre szeretnénk méltó módon emlékezni – adta meg az invitálás okát a helyi rotarys közösség nevében dr. Barabás László. Ausztria tiszteletbeli konzuljaként korábban már alkalma volt személyesen is megismerkedni azzal az emberrel, aki elmondhatja magáról: az ő nagyapja volt Magyarország utolsó királya, édesapja pedig a trónörökös.

– Habsburg György őszinte nyitottsággal fogadta a meghívást, azonnal igent mondott, és a részletekről is készségesen egyeztetett. Szó szerint azt monda: „teljes szívvel” áll az ügy mellett – árult el lapunknak némi hangulati elemet dr. Barabás László.

Habsburg György számos magyar megbízatásnak tesz eleget: a Magyar Olimpiai Bizottság nagykövete, a miniszterelnök-helyettes tanácsadója, több éven át töltötte be a Magyar Vöröskereszt elnöki posztját. Otthonosan mozog a média világában is, hiszen dolgozott televízióban, saját médiacéget is alapított, több országból tudósított. Számunkra azonban nem ezért érdekes az ő személye, hanem a történelmi kötődése és élete, munkássága miatt. Magyarországra 1993-ban költözött, ekkor vette fel a magyar állampolgárságot, és ma már magyarnak vallja magát: magyar útlevele van, Magyarországon születtek gyermekei is, és bármerre jár-kel a világban, kiemelten képviseli a magyar érdekeket.

Múlt, jelen, jövő

– A soproni határnyitás, a vasfüggöny lebontása olyan esemény volt a magyar és az egész európai történelemben, hogy nem akartunk elmenni a 30. évforduló mellett. Ez a találkozás is ezt a célt szolgálja, hangsúlyozva, hogy a Rotary nem politikai mozgalom – invitál minden érdeklődőt dr. Barabás László, a Rotary Club Nyíregyháza alelnöke, aki Habsburg György beszélgetőpartnere lesz április 15-én 17 órától Nyíregyházán, a Centrál Hotelben.

A tervezett témák: hogyan él egy uralkodói család leszármazottja a XXI. században; Magyarországhoz fűződő viszonya; Európa jelene, jövője és kihívásai. A beszélgetés után kérdéseket tehetnek fel az érdeklődők. Az esemény nyilvános (fényképes felvételek is készülhetnek), de szervezési okok miatt célszerű jelezni a részvételi szándékot az alábbi címen: [email protected].

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában