Helyi közélet

2019.04.06. 10:36

Lépcsőfutás: Az egyik nap élesben, másnap versenyen is

Nyíregyháza - Teljes légzésvédelemben futották le a 191 lépcsőfokot a hivatásos és önkéntes csapatok tűzoltói.

Nyíregyháza - Teljes légzésvédelemben futották le a 191 lépcsőfokot a hivatásos és önkéntes csapatok tűzoltói.

Bátorság, gyors helyzetfelismerés, kiváló fizikai és mentális állapot – mindezek nélkülözhetetlenek a tűzoltók hivatásához, hiszen a másodperc is hosszú idő. Elég, hogy megtörténjen a baj, és ennyin akár egy ember élete múlhat. Csütörtökön délután, amikor a Vasvári Pál utcai tízemeletes épület hatodik emeleti erkélyén felcsaptak a lángok, ugyanez a gyorsaság kellett ahhoz, hogy a tűz ne terjedjen tovább.

– Közel voltunk, gyorsan kiértünk, és pillanatokon belül meg kellett szerelni az alapvezetéket a hatodik szintig, ami sikerült – mondta Leskovics Zoltán alezredes pénteken, az idén már 17. alkalommal megszervezett lépcsőfutó versenyen, ahol a megye hivatásos, önkormányzati, létesítményi, valamint önkéntes tűzoltói (s a szatmárnémeti kollégák) a Bánki-középiskola kollégiumának 9. emeletére futottak fel a 191 grádicson. A nap legeredményesebb versenyzője Dombrády Gábor főhadnagy lett, aki a hivatásos tűzoltó-­parancsnokságok egyéni versenyében is a legjobbnak bizonyult, míg Oszlár Gábor százados, nyíregyházi parancsnokhelyettessel a csapatversenyt is megnyerték.

– Ma csak egyszer kellett ­felfutni a 9. emeletre, azonban éles helyzetben ezt akár többször is megtesszük – mondta a parancsnok­helyettes, s ő is az előző napi tüzet említette, amikor 21 embert kellett kihozni az épületből.

„Húzd meg a végét! Menjél, menjél!” – kiabálták a tűzoltók a Bánki-középiskola udvarán, miközben minden tekintet a magasba szegeződött, s figyelték, társuk melyik emeleti fordulóban bukkan fel. A „Lépcső 2019” elnevezésű lépcsőfutó versenyen egyetlen cél volt, hogy a 9. emeletre vezető 191 grádicson a lehető leggyorsabban felérjenek.

A százados és a főhadnagy

– A hatodik-hetedik emeleten a lépcsőfutás átalakul lépcsőmászó versennyé, onnan már csak a szív és a lélek visz tovább. Így volt ez most is, és az eredmény senkit ne tévesszen meg – mondta pár perccel azután Dombrády Gábor főhadnagy, hogy az egyéni indulók között a 44,6 másodperces eredménnyel a legjobb és leggyorsabb lett. Mindezt úgy, hogy nem sokkal korábban Oszlár Gábor századossal, a nyíregyházi tűzoltó­parancsnok-helyettessel a csapatversenyben sem találtak legyőzőre. – A tűzoltónak felkészültnek kell lennie, a fizikai erőnlét alapkövetelmény, ezért a napi egyórás sport kötelező, de természetesen külön is készültünk a versenyre – tette hozzá a főhadnagy, aki az őszi országos döntőben két számban is képviseli majd a megyét.

– Titkon reménykedtünk a sikerben, és jó érzés, hogy a legjobbak lettünk – ismerte el Gábor és Gábor is. – Éles helyzetben minden másodpercnek jelentősége van, akár életek múlhatnak rajta. Ott nemcsak felrohanni, hanem még több felszereléssel feljutva egy tűzoltási taktikát is követni kell. S vannak olyan helyzetek, amikor a több emelet magasságot nem egyszer, hanem többször megtesszük, mert – akárcsak a csütörtöki, Vasvári Pál utai tűznél – sok embert kell kihozni, kimenteni az épületből.

– Ma nem volt taktikázási lehetőség, mindenki mindent beleadott, az országos döntőben már a 24 emelet teljesítésénél figyelni kell majd, beosztani az erőt, és a felkészülés is más lesz. Rossz taktikát választ az, aki teljes erőbedobással indul, és a tizedik emelet környékén elfogy minden erő, a 15. emeletnél pedig úgy besavasodnak, hogy előfordult már, valaki feladta a versenyt – vetítette előre a százados, mi vár majd rájuk.

Egyre fogy a levegő

Közben újabb versenyző a rajtnál, a társak felakasztják a hátára a két tekercstömlőt, a teljes védőfelszerelés – ruha, sisak, csizma, kesztyű – mellett a mászóöv és a teljes légzésvédelmi berendezés a légzőkészülékkel és álarccal több mint 20 kilogramm terhet jelent, amivel fel kell érniük a kollégium lépcsőjének a tetejére. A diákok az ablakból, mi az emelőkosaras daruból figyeljük, ahogy a harmadik emeletnél a 3 lépcsőfokból kettő lesz, a hetediknél már csak egy, a célba pedig szabályosan bezuhan az 55 másodperc alatt beérő önkormányzati tűzoltó. Lent minden jó eredményért jár a taps, ahogy a vállveregetés is. S ugyan nehéz még a levegővétel, görcsöl a vádli, szerencsére sem pénteken, sem az azt megelőző kilenc évben nem volt arra szükség, hogy baleset vagy rosszullét miatt orvosi vagy elsősegélyre legyen bárkinek is szüksége.

– Meglepődtünk, de nagyon örülünk az eredménynek – summázta Pap község önkéntes tűzoltó-egyesületének két versenyzője, hiszen az egyesület először indult a megmérettetésen. Zsíros Márk és Radvánszki László a hivatásosok elismerését is kivívó 1,07 perces eredménnyel a kategóriájában a második helyen végzett. – Nálunk nincsenek magas épületek, így ehhez hasonló körülmények között nem készülhettünk, de Kisvárdán egy négyemeletes lépcsőn volt lehetőségünk egyszer megízlelni a lépcsőzést – mondták mosolyogva a fiúk, akik nem gondolták, hogy ez ilyen nehéz verseny.

Fizikálisan és pszichésen is

– Az idén már 17. alkalommal rendezzük meg a megyei lépcsőfutó versenyt. A cél, hogy a megye tűzoltói erőnlétét és kondícióját felmérjük, hiszen ez a mindennapok fontos része – mondta Leskovics Zoltán alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. A viadalon rajthoz álltak a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltók, egyéniben és csapatban mutathatták meg rátermettségüket.

A munka közbeni fizikai megterhelésről az alezredes úgy fogalmazott, a légzésvédelmi eszköz használata alapvetően korlátozza a tűzoltót, ezért fokozott igénybevételnek van kitéve a szervezete, miközben szintkülönbséget kell leküzdenie, életet kell mentenie és meg kell szerelnie a szükséges alapvezetékeket, sugarakat, a beavatkozáshoz szükséges eszközöket. – Ez pedig megköveteli a fizikai és pszichés felkészültséget is – hangsúlyozta az alezredes.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában