Helyi közélet

2019.04.03. 11:56

Napokon belül kártérítést kaphat Szögi Lajos családja

Budapest, Olaszliszka, Tiszavasvári - Az igazságügyi tárca jóváhagyása után már a végrehajtó számláján van az a 4,9 millió forint, amit az egyik elkövetőnek ítélt meg a bíróság. Az összeget hiánytalanul megkaphatja a család, ugyanis a végrehajtó és a kamara is lemondott az őket megillető munkadíjról és jutalékról - tudta meg a Magyar Nemzet.

Budapest, Olaszliszka, Tiszavasvári - Az igazságügyi tárca jóváhagyása után már a végrehajtó számláján van az a 4,9 millió forint, amit az egyik elkövetőnek ítélt meg a bíróság. Az összeget hiánytalanul megkaphatja a család, ugyanis a végrehajtó és a kamara is lemondott az őket megillető munkadíjról és jutalékról - tudta meg a Magyar Nemzet.

A végéhez közeledik az a jogi folyamat, amely a 2006-ban meggyilkolt Szögi Lajos családjának járó kártérítés ügyé-ben bontakozott ki az elmúlt hetekben. A részletekről a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György adott felvilágosítást. Az áldozat családjának korábban a bíróság több mint negyvenmillió forint kártérítést ítélt meg, majd tavaly az egyik elkövetőnek, ifjabb H. Dezsőnek – a rossz börtönkörülmények miatt – szintén jóváhagyott majd ötmillió forintot.

– A végrehajtó megtette a szükséges lépéseket, és januárban kezdeményezte, hogy az elkövetőnek megítélt pénz kerüljön át az áldozat családjához. Ezután az Igazságügyi Minisztérium megvizsgálta, hogy az összeg az úgynevezett büntetés-végrehajtási számláról kiadható-e a családnak, nincs-e olyan követelés, amely megelőzné a hozzátartozók igényét. A szaktárca a napokban jóváhagyta a kifizetést, a 4,9 millió forintos summa már a végrehajtó számláján van – közölte Schadl György.

Mint az elnök elmondta, a végrehajtó megvizsgálja a körülményeket, tanulmányozza a jogi helyzetet, majd – minden bizonnyal a jövő héten – egyeztet Szögi Lajos családjának jogi képviselőjével.

Schadl György szerint a család a teljes összeghez hozzájuthat. – Ha sikeres a fellépése, a végrehajtót a jogszabály szerint munkadíj és jutalék illeti meg, ahogy a köztestület is felszámíthat bizonyos összeget. Ezek a díjak ebben az esetben több százezres tételt tennének ki. A végrehajtó, a kar és az igazságügyi tárca azonban közösen úgy döntött, hogy minden ilyen költségtől eltekint.

Annak idején országos felháborodást váltott ki, amikor Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán. 2009-ben jogerősen három tettest életfogytiglani fegyházra ítéltek, miközben az elsőrendű vádlottra, ifjabb H. Dezsőre 17 évet, további négy elkövetőre 10, illetve 15 év fegyházat róttak ki. Egy évvel később a bíróság 46 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a büntetésüket töltő elkövetőket.

Ezután ifjabb H. Dezső perelte be a magyar államot amiatt, mert méltatlannak tartotta a börtönben az illemhely állapotát, a meleg víz hiányát és a szellőztetés elmaradását. A férfinak első fokon ötmillió forint kártérítést ítéltek meg, a döntés tavaly novemberben emelkedett jogerőre. Ez az összeg kerülhet át hamarosan a Szögi családhoz.

Forrás: Magyar Nemzet


[related-post post_id="4184698"]

[related-post post_id="4176710"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában