Helyi közélet

2019.04.02. 17:54

Tartozni valakihez: Nyíregyházára érkezett a nevelőszülői toborzó kampány

Nyíregyháza – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3100 feletti a gyermekvédelmi gondoskodásba vett gyerekek száma, közülük 2100-an nevelőszülőnél élnek.

Nyíregyháza – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3100 feletti a gyermekvédelmi gondoskodásba vett gyerekek száma, közülük 2100-an nevelőszülőnél élnek.

Van egy rövid történet: egy iskolában a különböző osztályok olyan tankönyveket kaptak, amelyekben nagyon nehezen voltak felismerhetők a betűk. Ezzel megnehezítették a diákok olvasását, de arra voltak kíváncsiak, hogyan boldogulnak a nem mindennapi betűtípussal a gyerekek. Azok, a tanulók, ahol ezt a kísérletet végezték, sokkal jobb eredményt értek el, mint a többiek. Hiszen sokszor az a helyzet áll elő, hogy a nehézség, kreatívvá, problémamegoldóbbá teszi az embert. tesz. Mi annyit szeretnénk, ha valaki a nevelőszülőkre gondol, ne akadjon el a sztereotípiáknál, hanem gondoljon arra, hogy ők egy „sokkal nehezebb” feladatot vállalnak fel, ami sokszor kitűnő eredményeket tud hozni, és fontos, hogy ezt érzékelje a társadalom – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Nyíregyházán a „Befogadlak” elnevezésű, a nevelőszülői hivatást népszerűsítő kampány keddi állomásán.

– Amikor elkezdtük tervezni a toborzót, az egyetlen egy célunk volt, hogy ezek a sokak számára elvont fogalmak, mint gyermekvédelem, gyámügy, hatósági ügyintézés, kiléptessük a valóságba és meg tudjuk mutatni, miről a gyermekvédelmi és a nevelőszülői munka, amit önök végeznek. Mit is jelent a mindennapokban, és meg tudjuk mutatni, azokat a gyerekeket, akik bár elképesztő traumákon estek át, de képességeiket, teljesítményeiket ki tudják bontakoztatni a családokban – szólította meg a hallgatóságot az államtitkár, hiszen megannyi megyebeli nevelőszülő foglalt helyet a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának konferenciatermében.

A rendezvényen dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő kiemelte: fontos mérföldkő volt, hogy 2014 januárjától a nevelőszülőség munkaviszonynak számít. Ebben a megyében a nevelőszülői hálózatra szükség van, és akik vállalják, szívvel- lélekkel teszik – tette hozzá. Elhangzott: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3100 feletti a gyermekvédelmi gondoskodásba vett gyerekek száma, közülük 2100-an nevelőszülőnél élnek.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában