Helyi közélet

2019.04.09. 15:14

Videó: Horrorisztikus állapotok a nyírbogáti portán - 108 kutyát kellett kimenteni, Puskás Peti is segített!

Nyírbogát – Szívszorító, egyben elborzasztó videók és képek járták be a világhálót az elmúlt néhány órában. A felvételeken elhanyagolt, beteg és csontsovány kutyák láthatók.

Nyírbogát – Szívszorító, egyben elborzasztó videók és képek járták be a világhálót az elmúlt néhány órában. A felvételeken elhanyagolt, beteg és csontsovány kutyák láthatók.Az állatokat szűk helyeken, rettenetes körülmények között tartotta és szaporította egy nyírbogáti férfi. Korábban több bejelentés is érkezett erről az állatvédő szervezetekhez, melyek három hetes előkészítő munka után hatósági eljárás keretében hétfőn 108 kutyát szállítottak el két Tölgyfás tanyai portáról.

A nyíregyházi PCAS Állatmentő Egyesület koordinálta az akciót.

– Az első helyszínen hatalmas szemét- és lomhegyek fogadtak minket, ahol apró zugokban tartották a kutyákat, míg a másik egy régi istálló lehetett, ahol ajtó nélküli „fakkokat” alakított ki a szaporító. A kimentett állatok szinte mindegyike alultáplált – a tálkáikban forrázott, olajjal elkevert kukoricadara maradékot találtunk –, bőrbeteg, jó néhánynak azonnali orvosi ellátásra volt szüksége. Tizenegy állatvédő szervezet vette magához őket, az egészségügyi állapotfelmérésük jelenleg is tart – mondta el érdeklődésünkre Pompár Ágnes. A PCAS munkatársa hozzátette: mind a száznyolc állat kezelésre, gondoskodásra szorul fizikailag és lelkileg egyaránt, majd miután megkapták a szükséges oltásokat és ivartalanították a kutyákat, örökbe lehet őket fogadni.

– Francia és angol buldogokat, mopszokat, csivavákat, westie-ket, akitákat, malamutokat, palotapincsiket, tehát a közkedvelt és kelendő fajtákat szaporította és árulta a férfi. Ez egy kiterjedt kereskedelmi hálózat, amire nagyon sokan alapozzák a megélhetésüket. Azok a fajtatiszta kiskutyák, amiket az emberek a hirdetőoldalakon keresztül megvesznek a valódi értékük töredékéért, mind a nyírbogátihoz hasonló helyeken jönnek világra. Tapasztaltuk, hogy sokszor azért vásárolják meg a kölyköket, mert rossz állapotuk miatt megsajnálják őket, de ezzel is arra ösztönzik a szaporítókat, hogy folytassák, amit elkezdtek, mert mindig lesz kereslet a kutyáikra – mutatott rá Pompár Ágnes, aki elárulta: állatkínzás miatt feljelentést tesznek a nyírbogáti férfi ellen.

– A kutyatenyésztéssel foglalkozó fiatalember ellen közel egy hónapja indult hatósági eljárás a járási főállatorvos vezetésével. Több esetben végeztek helyszíni ellenőrzést, amelyeken a hatóságunk is részt vett. Több állatvédelmi hatóság egységes fellépése és összehangolt munkája eredményeképpen került sor az állatok kiemelésére – mondta el Nyírbogát jegyzője, Bereznyákné dr. Bényei Bernadett. – Jelenleg több hatósági eljárás is folyamatban van még mind állattartási, mind birtokvédelmi ügyben – tette hozzá.

Az üggyel kapcsolatban a Nyírbátori Rendőrkapitányság állatkínzás vétsége miatt folytat büntetőeljárást – tudatta lapunkkal a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Az akcióban Puskás Peti is részt vett önkéntes állatmentőként. A népszerű énekes közösségi oldalain videókat is posztolt a helyszínről.


CsA, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában