Helyi közélet

2019.05.04. 09:28

"135 éven át rengeteg megpróbáltatáson ment át a tűzoltóság, de mindig éreztük az emberek megbecsülését"

Nyíregyháza - Szent Flóriánra és az alapításra emlékeznek a nyíregyházi tűzoltók.

Nyíregyháza - Szent Flóriánra és az alapításra emlékeznek a nyíregyházi tűzoltók.

Koszorúzással, felvonulással és ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szent Flórián napjáról és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság alapításának 135. évfordulójáról pénteken. Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes a Szent Flórián téren megrendezett koszorúzás előtt a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról beszélt. Kifejtette: mikor Flórián megtudta, hogy negyven keresztényt tartanak fogva Laureacumban, azonnal a segítségükre sietett, ám keresztény hite miatt, nyakához egy malomkövet kötve, a helyiek bedobták az Enns folyóba.

Leskovics Zoltán köszöntője után Varga Béla, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere, dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző és Dombrády László, a megyei tűzoltószövetség elnöke megkoszorúzták a téren található Szent Flórián-szobrot. A tűzoltónapi megemlékezés ezután a Váci Mihály Kulturális Központban folytatódott, ahová a Kossuth utcán, majd a Vay Ádám körúton keresztül vonultak át az ünneplők, akiket négy tűzpiros tűzoltóautó is követett.

Polgármesteri köszöntő

Az ünnepi állománygyűlés résztvevőit dr. Kovács Ferenc is köszöntötte. A megyeszékhely polgármestere felidézte a nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet 1884-es megalakulását, méltatta Sztárek Ferencet, az egylet első parancsnokát, aki akkoriban a város rendőrkapitányi teendőit is ellátta.

– Ma már korszerű eszközökkel és járműparkkal dolgozhatnak a tűzoltók, de a munkájukban mindig ott a kiszámíthatatlanság és a veszély, állandó készültségben vannak, legyen szó munka- vagy ünnepnapról, éppen ezért kijár nekik a köszönet, és csakis a megbecsülés hangján lehet szólni róluk – emelte ki dr. Kovács Ferenc.

Történeti visszatekintés

Toldi András, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, aki a legutóbbi közgyűlésen dr. Kovács Ferenc polgármestertől átvehette a Sztárek Ferenc-díjat, ünnepi beszédét egy idézettel kezdte: „ahol a veszedelem, ott a tűzoltóság”.

A tűzoltó alezredes beszédében érintette a nyíregyházi parancsnokság történetének főbb mérföldköveit, így szólt az 1884. március 9-ei alapításról, az urbanizáció fejlődésével megnövekvő veszélyforrásokról, kiemelte az 1906-os milánói világbajnokságon szerzett aranyérmet, az 1913-as esztendőt, mikortól egy jó darabig mentőszolgálatot is vállaltak a tűzoltók, de nem ment el a 24/48-as szolgálati rend 1976-os bevezetése mellett sem. Toldi András a történeti visszatekintőt a 2012-es esztendő felidézésével zárta, mikor a katasztrófavédelmi szervek irányítása alá kerültek a tűzoltók.

– 135 éven át rengeteg megpróbáltatáson ment át a tűzoltóság, de mindig éreztük az emberek megbecsülését – mondta a parancsnok, aki zárásképpen néhány szám­adatot is említett. Eszerint a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-­parancsnokság 105 fős állománya jelenleg a megye 31 településén lát el szolgálatot, és közel 220 ezer ember biztonságáért felel, tavaly 1 500 tűzesethez vagy műszaki mentéshez kellett vonulniuk.

A köszöntők után az ünnepi állománygyűlés résztvevői egy 16 perces kisfilmet tekinthettek meg a parancsnokság 135 éves történetéről, majd kitüntetéseket, elismeréseket vehettek át az arra érdemesek.

Elismerést kapott

Birgány János hadnagy a március eleji paszabi tűzesetkor (közel nyolc hektárnyi területen égett a nádas) bizonyította rátermettségét.

– Ibrányban kezdtem önkéntesként 2004-ben, majd rá öt évvel, a fővárosban lettem hivatásos, a megyeszékhelyen 2015 óta dolgozom – mesélte lapunknak az ibrányi származású tűzoltó, akitől megtudtuk: a paszabi nádastűz során végzett munkáját elismeréssel köszönte meg

Éjszaka felébred és keresi az apját

Varga László hat éve hivatásos tűzoltó, jelenleg őrmesteri rendfokozatban szolgál. Csicsák Viktóriával négy esztendeje alkotnak egy párt, Benett fiuk júliusban lesz kétéves.

– Én már tűzoltóként ismertem meg Lacit, azóta minden egyes szolgálata alatt rettenetesen izgulok érte. De nem is nekem a legnehezebb: Benett sokszor ébred fel éjszaka és rémülten keresi az édesapját. Lacira visszatérve: őt nem is a tűzesetek viselik meg, hanem az, amikor sérültet, legfőképp gyermeket kell kimenteni egy autóból. Ezekről az esetekről napokig nem tud beszélni –mondta Csicsák Viktória.

TG


[related-post post_id="4223190"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában