Fotókiállítás és főkántori koncert

2019.05.24. 11:38

A deportálásokra és a holokausztra emlékeznek Kisvárdán

Május 28 – án, valamint május 30–án lesznek Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán a holokauszt áldozataira és a deportálásokra való megemlékezések. Május 28–án, kedden 16 órától a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Galilea Háztemplomában Kisvárdán (Várday István u 7. szám) Iklódy László, a gyülekezet lelkésze emlékezik meg a helyi eseményekről, a deportálásokról, a holokauszt áldozatairól.

Mint minden évben, az idén is megemlékeznek Kisvárdán a holokauszt kisvárdai áldozatairól, akiket az 1944. május 29–től megkezdődött deportálások során szállítottak el a koncentrációs lágerekbe. A magyarországi zsidóság gettóba zárása 75 évvel ezelőtt, április 16–án kezdődött. Különös kegyetlenséggel elkülönítették a zsidókat attól a nemzettől, amelyben születettek, amelynek nyelvét beszélték, kultúráját, gazdaságát gyarapították, s amelynek létéért, a szabadságáért az elmúlt századokban a vérükkel is áldoztak. A kisvárdai gettóból két csoportban indultak útnak a vagonokban az ismeretlen balsors felé. Az első csoport 1944. május 29–én, míg a második, május 31–én indult el. Gyalogmenetben indultak a kisállomás felé, ott beterelték őket a Schwartz fakereskedés udvarába, amely most a Perdiák EU Transz Kft. és a Horváth Tüzép telephelye. Ezután indult a kisvárdai gettó hétezres (nő, férfi, gyermek és aggastyán) létszáma ismeretlen sorsa felé, hogy a haláltáborok fölötti hamuszín égbe temettessenek. Szomorú szívvel emlékeznek az utódok mindazokra, akik ebben a városban élték le fiatalságuk legszebb éveit, s szellemi vagy fizikai munkájukkal sokat tettek Kisvárdáért.

Fotókiállítás és főkántori koncert

Május 30-án, csütörtökön a teljesen felújított zsinagógában 11 órától rendezik meg a városi megemlékezést. A rendezvényen a holokauszt áldozataira emlékeznek a deportálások 75. évfordulóján. A rendezvényt szervező kisvárdai önkormányzat, kisvárdai Rétközi Múzeum, Kisvárdai Települési Értéktár Bizottság és a KALANIT Magyar–Izraeli Baráti Társaság tisztelettel várja az érdeklődőket. A megemlékezés keretében megnyitják Janics Attila fotóművész „Az emlékezés kövei” című kiállítását, valamint koncertet ad Nógrádi Gergely, a Frankel Zsinagóga főkántora, zongorán kíséri Teszter Nelli zongoraművész.

A vendégeket Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere köszönti. „Az emlékezés kövei” kiállítást az alkotó, Janics Attila és Somos Péter újságíró nyitja meg a teljesen felújított zsinagógában.

- Vincze Péter -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában