Megemlékezés, kiállítás

2019.05.30. 10:37

A Hősök terén emlékeznek a városvédők az 50 éve megszűnt nyíregyházi villamosra

Az első száz látogató villamosjegyet kap ajándékba.

A villamos és kisvasút végállomása az Állomás téren | Fotó: Fortepan

Nevezetes eseményekben gazdag év volt 1969 a nagyvilágban, Magyarországon és Nyíregyházán is. Először lépett ember a Holdra, Budapesten kalauz nélküli villamosokat, autóbuszokat állítottak forgalomba – Nyíregyházán pedig megszüntették a villamosközlekedést.

A második világháború idején még nagyszabású terveket készítettek: a kisvasúti forgalmat a városon kívülre helyezik, ezzel gyorsítva a villamost, valamint a kórházhoz és a temetőhöz kiépítik a síneket. Azonban 1969-ben az akkori üzemeltető MÁV nemcsak a kisvasút forgalmát terelte a várost elkerülő vágányra, hanem megszüntette a villamosforgalmat is. Május 31-én, szombat éjjel a villamoskocsi elindult a Tanácsköztársaság térre, hogy az 58 éven át fényesített síneken utolsó utasait elszállítsa a vasútállomás felé. Az utolsó járattól a Lehel utcai megállóban búcsúztak a hétköznapi utazók és azok, akik e különleges és szomorú alkalomra miatt váltottak jegyet. Ezzel befejeződött Nyíregyháza történetének meghatározó és szép fejezete.

A villamos és kisvasút végállomása az Állomás téren | Fotó: Fortepan

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület az évfordulón, május 31-én, pénteken 17 órakor kinyitja a Hősök terén álló villamost az érdeklődőknek. Várják a megemlékezésre az egykori utasokat, különösen azokat, akik az utolsó járaton is ott voltak, hogy elmeséljék élményeiket, megmutassák tárgyi emlékeiket a fiatalabbaknak. Az első száz látogató az utolsó napon használt egyforintos villamosjegy másolatát kapja emlékbe.

Akik lemaradnak, másnaptól szeptember 30-áig minden szombaton 10 és 20 óra között megnézhetik a villamos utasterét és benne villamostörténeti kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában