háború

2019.05.28. 18:30

A jeltelen sírok után kutatnak

Az Újkenézen élő Joó Béla látta, amint egy szekérhez kötve viszik a német katonát az oroszok.

Jeltelen sírban két német katona(?) címmel jelent meg a napokban egy második világháborús eseménnyel kapcsolatos írásunk. Szabó József Aranyosapátiban élő előfizetőnk idézte fel a cikkben két német katona tragédiáját, akik 1944-ben Aranyosapáti­ban vesztették életüket a Vörös Hadsereg katonái ellen vívott ütközetben.

„Amikor elolvastam a Kelet-Magyarországban a cikket, sok emlék felidéződött bennem.”

Gyenge volt a sok veréstől

A történetet olyan idősek mesélték el neki, akik már sajnos nem élnek, így élő szemtanúval nem tudtuk megerősíteni az általa elmondott történetet, ezért is volt ott a címben a kérdőjel zárójelben. A cikk megjelenése után azonban jelentkezett szerkesztőségünknél az Újkenézen élő 82 esztendős Joó Béla, aki 1944-ben hétesztendős gyermekként látta a szomorú történet egyik részletét, vagyis megerősítette a Szabó József által elmondottakat.

– Az egyik katonát én személyesen láttam is, hiszen Újkenézen hurcolták keresztül az oroszok, oda volt kötözve egy lőcsös kocsihoz. Csak egy fehér ing és nadrág volt rajta, sapkát sem láttam a fején – emlékezett vissza a 75 esztendővel ezelőtt történtekre Béla bácsi.

A múlt kutatóival találkozott dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő (balra) is az aranyosapáti polgármesteri hivatalban

– Akkor jöttek meg az oroszok hajnalban, s ők hozták magukkal. Annyira sokan voltak az oroszok, hogy a katonák és a lövegek szinte egymást érték. Meg voltunk rémülve, de az egyik szomszéd hozta a hírt, hogy egy ember oda van kötve egy szekér után, s a félelmünknél erősebb volt a kíváncsiságunk. A mi lakásunk a második soron volt, így aztán édesanyámmal átmentünk a másik utcába, de ott is a kerítésen belül maradtunk, mert nem mertünk közelebb menni. A német katona a sok veréstől már nagyon gyenge volt, alig bírt állni.

Úgy makogott kínjában, mint egy a majom. Az oroszok átmentek Mezőladányon, majd elérkeztek a benki elágazáshoz, ahonnan nem messze volt egy tekerős kút betongyűrűkkel. Ez a kút kedvelt hely volt, ha mentünk a vásárra, alig vártuk, hogy odaérjünk inni. Itt Kenézen az a hír járta, hogy ott a kútnál már nem bírt menni a német katona, a szekér már csak húzta maga után. Ott lelőtték az oroszok, s belelökték az árokba, de nem temették el. Az oroszok elvonulása után végül az emberek temették el a közelben a tudomásom szerint.

Nem állt meg a felszólításra

– Amikor elolvastam a Kelet-Magyarországban a cikket, sok emlék felidéződött bennem, s úgy éreztem, hogy nekem is el kell mondanom, hogy mit tudok az SS-katonák történetéről. A másik katona halálát nekem is úgy mesélték, hogy a faluszéli család istállójából akart kitörni. Pisztollyal a kezében kiugrott az udvarra, s futni kezdett a kert felé. Az oroszok felszólítására nem állt meg, s akkor lelőtték. Holttestét a holtágnál temették el.

Egykori szemtanúk jelentkezését várják

Sokan kíváncsiak arra, milyen fejlemények történtek a két német katona történetével kapcsolatosan. Az Aranyosapátiban élő Szabó József tájékoztatta Kertész Józsefet, a Magyar Honvédség századosát, a hadisírok felkutatásának és gondozásának szaktisztjét, hogy mi mindent hallott a két német katonáról. Kimentek az egyes helyszínekre is, s a napokban felkeresték Újkenézen Joó Béla bácsit, aki nekik is elmesélte a személyes élményeit.

Szabó József, Kertész József százados és Komiszár Dénes tartalékos főhadnagy, helytörténész Aranyosapáti­ban különböző anyakönyvi iratokba is betekinthettek. A község polgármesteri hivatalában találkoztak dr. Tilki Attila országgyűlési képviselővel is, aki minden segítséget megígért a múltat nyomozóknak az igazság felderítése érdekében. Jó lenne, ha jelentkeznének olyan szemtanúk, akik tudnak újabb fontos információkat a két német katona eltemetési helyéről.

MML

Borítókép: Magyar katonák a Kárpátokban 1944-ben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában