Helyi közélet

2019.05.03. 10:31

A könyvek új világot nyitnak

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az olvasó gyerekből olvasó felnőtt lesz – ezért fontos korán megszerettetni velük a betűk világát.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az olvasó gyerekből olvasó felnőtt lesz – ezért fontos korán megszerettetni velük a betűk világát.

Író-olvasó találkozók, interak­tív előadások, versenyek és kincs­keresés is várja a kicsi­ket május végéig: a gyermek­könyvhónap eseményei száz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen kínálnak színes programokat a gyerekeknek. A csütörtöki hivatalos megnyitón az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a könyvtár kamaratermét, a falon gyerekrajzok sorakoztak: a Bóbita, bóbita táncol című pályázatra beérkezett művek élénk színeikkel vonzották a tekinteteket, az ifjú alkotók izgatottan várták az eredményhirdetést. Ennek megfelelően az ünnepi köszöntők sem nyúltak hosszúra, Bajnay Kornél önkormányzati képviselő és Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke is saját könyv­élményeiről beszélt, felhívva a gyerekek figyelmét az olvasás jelentőségére.

Igazodik az életkorukhoz

– Köztudomású, milyen nagy szerepe van az óvodáskorú gyerekek anyanyelvi nevelésében, szépérzékének, fantáziájának és gondolkodásának fejlesztésében a verseknek, meséknek. A könyvek jelen vannak a mindennapjainkban, bármikor levehetik a gyerekek a polcról, és kérésükre bármikor olvasunk is belőlük azon felül, hogy a déli pihenés nem múlhat el mesehallgatás nélkül – mondta el lapunknak Tóth-Nyírcsák Dóra óvoda­pedagógus.

– Olyan köteteteket választunk az egyébként igen széles gyermekkönyv-repertoárból, amelyek anyaga neveléslélektanilag átgondolt, a kicsik életkori sajátosságaihoz igazodik. A klasszikus irodalom mellett a kortárs költők verseivel és a modern mesékkel is megismertetjük őket, megtaláljuk a könnyen felfogható és feldolgozható történeteket. A magyar népmeséket és a magyar kortárs szerzőket előnyben részesítjük, de nem zárkózunk el az újdonságoktól sem. A gyerekek nagyon szeretik a népszerű írók tollából származó egyszerű, a mindennapi élethez kötődő rövid elbeszéléseket is – emelte ki az óvónő, hozzátéve, hogy amikor könyveket rendelnek, általában a színes, kifejező és a vizualitást fejlesztő, illusztrációkkal tarkított gyerekkönyvek mellett teszik le a voksukat, és fontos, hogy ezek a gyermeki fantázia és a későbbi beszéd- és kommunikációs készség fejlődését is szolgálják.

Egyszerre hat-nyolc kötet

Zajácz Tamás és felesége, Zsuzsa kisfia nemsokára kilencéves lesz. Ádám imádja a könyveket, ami nem csoda, hiszen szülei mindennap olvasnak neki. – Kétéves kora óta rajong a könyvekért, az első perctől lekötik a színes képek és a történetek. Eleinte a kemény lapokból álló hajtogatós könyveket nézegettük, olvasgattuk, majd Bartos Erika kötetei következtek. Nagy kedvence volt a Mit? Miért? Hogyan? sorozat, de szerette a Geronimo-meséket is. Most már a kicsit komolyabb, de a korának szóló, izgalmas, nyomozós történeteket és újságokat falja – sorolta a nyíregyházi édesapa. Egyelőre ők olvasnak Ádámnak, mert a másodikos kisfiú még lassabban haladna, és nem akarják letörni a könyvek iránti lelkesedését.

– A megyei és a nyírszőlősi könyvtárba is beiratkoztunk, egyszerre hat-nyolc kötetet kölcsönzünk ki. Emellett havonta egy-két könyvet veszünk neki, születésnapjára, karácsonykor is kap legalább egyet-egyet. Azokat a történeteket, amelyek nagy hatással vannak rá, megbeszéljük, és sokszor el is játssza. – Persze olyan is van, hogy a szülőket ihleti meg egy-egy közös olvasmány. – Három-négy éves lehetett, amikor elolvastuk Bartos Erika Pécsett játszódó Hoppla-meséjét. Nem sokkal később elmentünk kirándulni a városba, amit a kötet alapján barangoltunk be – árulta el Zajácz Tamás.

CSA, KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában