madarak és fák

2019.05.11. 08:59

A madarakról és a fákról is tanultak

Szórakozva bővítették tudásukat a gyerekek a csütörtöki madarak és fák napja rendezvényen.

Gyerekzsivaj töltötte meg a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertje máskor oly csendes és nyugalmas területét. A különféle bokrok, fák, cserjék és virágok között óvodás és iskolás csoportok lépkedtek, s izgatottan hallgatták az egyes állomásokon elhangzottakat.

A gyerekek közvetlen közelről láthattak madárgyűrűzést, és meg is simogathatták a megjelölt szárnyasokat, de növényfelismerés, fatörzsjáték, madárkirakó, odúbarkácsolás és kézműves-foglalkozás is várta a kilátogató csoportokat.

A gyakorlatban is

– A mai nap célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket körülvevő környezet fontosságára, középpontba állítva a madarakat és a fákat. A gyerekek kevés gyakorlati oktatást kapnak az iskolában, így a rendezvény arra is lehetőséget nyújt a pedagógusoknak, hogy egy délelőtt alatt akár komplett tananyagokat átvegyenek gyakorlati szinten – emelte ki dr. Csabai Judit, a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet adjunktusa.

„A felhelyezett gyűrű az egyed és a gyűrűző ország azonosítására is szolgál.”

Apró faasztalkán növények szárai, levelei, termései hevernek. Az első állomás egyértelműen a növényismeret népszerűsítését tűzte ki célul. – Igyekeztünk olyan növényeket kiválasztani, amelyekkel a gyerekek gyakrabban találkozhatnak az utcákon vagy a konyhakertekben.

Elsősorban óvodás csoportokat várunk a mai napra, így az ő szintjükhöz próbáltuk igazítani a programok és a feladványok nagy részét – mondta el Huszár Lászlóné, a botanikus kert egyik alkalmazottja. Az ovisok a szaglásukat is használhatták a növények beazonosításához, így legtöbbjük sikeresen felismerte a mentát és a levendulát, de a fenyő (pontosabban a vörösfenyő), a gesztenye és a pipacs sem fogott ki rajtuk.

Testközeli élmények

Az esemény kétségtelenül legnépszerűbb állomása a madárgyűrűzés volt. Az asztal körül gyerekek hada sereglett, és tátott szájjal hallgatták, hogy mennyi információt lehet megtudni egy olyan madárról, amelyre felhelyezték a gyűrűt.

– Az apró zsákokból előkerülő szén- és barátcinege, fekete és énekes rigó, valamint az erdei pinty hímje és tojója ezek után információval szolgál majd a világ madarászainak a fészkelési szokásairól, testsúlyáról, farok- és szárnytollméreteiről, de arról is, hogy éppen költési időszakban van-e a meglévő vagy épp hiányzó tojófoltjainak köszönhetően.

A gyűrűkön található egyedi számkódról pedig nemcsak az egyedet, de azt az országot is be lehet azonosítani, ahol felhelyezték az állatra a gyűrűt – foglalta össze a tudnivalókat Petrilláné Bartha Enikő ornitológus, aki biztosította fiatal hallgatóságát arról is, hogy minden madár a méretének megfelelő gyűrűt kapja, s ez az apró kis „ékszer” semmilyen tevékenységben nem akadályozza szárnyas barátainkat.

– Ki tudja gyerekek, hogy ez a törzs melyik fához tartozik? – egy újabb állomáson ülünk apró, több sorban elhelyezett farönkökön, ahol már Szokolovszki Géza, a Nyíregyházi Erdészet erdőgondnoka kérdezgeti az ovisokat. – Tölgyfa! – hangzik el egy magabiztos felkiáltás az egyik kislány szájából, aki azonnal dicséretet s a jó válaszért apró ajándékot kap.

– Bizony, és azt tudjátok-e, hogy a magyar erdészek kifejezetten szeretik ezt a fás szárú növényt? A kabátomon, a sapkámon, de még az övemen is ennek a fának a leveléből készült szimbólumot láthattok, több tölgyfalevelet csillag alakban elhelyezve. Ez az úgynevezett erdészcsillag – illusztrálta ruházatán a jelképet az erdész.

A kitömött egerészölyv, karvaly, szajkó, szarka és csörgő réce életmódjáról már Nagygyőry Anna önkéntes mesélt a gyerekeknek, akik mindenáron szerették volna megérinteni a preparált állatokat. Vele szemben odúbemutatóra gyűltek össze az óvodások, mellettük egy iskolás csapat bátor vállalkozói pedig maguk szegelték össze a madarak leendő otthonait.

Az év madara és fája

Minden évben lakossági szavazásra bocsátják, hogy mely tollas viselje az „év madara” címet. Az idén egy hosszú lábú vízimadárra, a gólyatöcsre esett a választás, amelynek népi elnevezése széki gólya. A találó nevet nemhiába kapta a madár, ugyanis fehér-fekete tollazatával nagyon hasonlít a közismert fehér gólyára.

Immár hetedik éve az év fáját is megválasztják, így 2019-ben ez a cím a sajmeggyet illeti. Keserű termése a madarak kedvelt csemegéje, míg törzséből szívesen készítenek pipát jellegzetes íze miatt.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában