EP-választás

2019.05.28. 11:30

A nyertes és a vesztes pártok is köszönik

Pártelnököket kértünk arra, hogy értékeljék a megyében elért választási eredményüket.

Dr. Tilki Attila, dr. Gyüre Csaba, dr. Veres János

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után megyénkben a Fidesz–KDNP a szavazatok 60,66 százalékát szerezte meg. A DK 13,45 százalékkal végzett a második, a Jobbik 8,25 százalékkal a harmadik helyen, míg a negyedik 6,277 százalékkal az MSZP–Párbeszéd szövetsége lett.

Dr. Tilki Attila, dr. Gyüre Csaba, dr. Veres János

Az „itthon” elért eredményük értékelésére az EP-be képviselőt küldő pártok megyei elnökeit kérdeztük (a DK-nak és a Momentumnak nincs megyei elnöke).

A munka hozta a nagy sikert

– Az első szó a köszöneté. Köszönetet mondok mindazoknak, akik a vasárnapi EP-választáson a Fidesz–KDNP-t támogatták szavazatukkal – fogalmazott dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke. – A jól végzett munkának van gyümölcse, mi ezt tettük, ezért nem ért meglepetésként a nagyon jó eredmény. Nem más párttal foglalkoztunk, minden képviselőnk a munkára koncentrált és igyekezett a választókerületéből – együttműködve a települési vezetőkkel és a választópolgárokkal – a lehető legjobb eredményt kihozni. Az elvégzett munkában hittünk – hangsúlyozta dr. Tilki Attila, hozzátéve: még nem számolták ki pontosan a megyei átlagot az országos eredményekhez képest, de vannak kiugróan magas számok.

– Az én körzetemben 69,28 százalékot, Kovács Sándor képviselőtársaméban 67,88 százalékot értünk el, amivel az országos élvonalban vagyunk. Ez bizonyítja: a megyében élők is támogatják azt, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország. A sikerünkben mindenképpen fontos szerepe van a Magyar falu programnak, amelybe megyénk szinte minden ötezer lakos alatti települése bekerült. Az emberek ezt is megköszönték, mert a saját életükön, lehetőségeiken keresztül érzik, hogy a kormány figyel a falvakban élőkre – mondta dr. Tilki Attila.

El kell jutni a választókhoz

– A magyarországi európai parlamenti választást egy olyan autóversenyhez tudnám hasonlítani, amelyen az egyik résztvevő rekordokkal jobb kondíciókkal, felszereltséggel, óriási helyzetelőnnyel indult, már a startvonalnál maga mögé utasítva a többi versenyzőt. Mint ismeretes, a kormánypárt minden eszközzel igyekezett ellehetetleníteni a Jobbikot, a külső és belső bomlasztás következménye az EP-választáson elért szerény eredmény – mondta értékelésében dr. Gyüre Csaba, a Jobbik megyei elnöke.

– Ám ez nem tör meg minket, bízunk abban, hogy a közelgő önkormányzati választásokon sokkal jobban szerepelünk majd. Ehhez az kell, hogy pártunk világos, nemzetépítő üzenete, programja eljusson a választókhoz, és a szavazópolgárok ne üljenek fel a lejárató kampányoknak, hazugságoknak, hiteles forrásokból tájékozódjanak. Két év alatt mintegy 250 sajtópert nyert meg a Jobbik, mely továbbra is a nép pártján áll, a magyarság egészének jobb létéért küzd. Köszönettel tartozunk tagjainknak, aktivistáinknak és szavazóinknak, akik a nehéz időkben is mellettünk álltak, illetve mellénk álltak, s a lehető legjobb helyre adták a voksukat – mondta.

A kampány gyengeségei

– Köszönöm mindazoknak, akik elmentek szavazni és részt vettek az EP-választáson, azoknak külön köszönöm, akik a Magyar Szocialista Pártra adták le szavazatukat vasárnap – nyilatkozta szerkesztőségünknek dr. Veres János, az MSZP megyei elnöke. – Kiemelném a nyírbátori szavazókat, akik országosan a legmagasabb arányban voksoltak a szocialistákra, köszönjük a bizalmat – tette hozzá, majd így folytatta: a nyertes Fidesznek gratulálunk. Sajnálom, hogy az MSZP központi kampányának gyengesége miatt a mi megyénkben is sokan a baloldali pártok közül a DK-t, és nem az MSZP-t választották. Az eredmények alapján jó esélyét látom annak, hogy a megyében több településen az önkormányzati választáson egy széles körű együttműködés sikeres szereplést hozzon – zárta gondolatait dr. Veres János.

Az EP-választás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei eredményeit itt találja.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában