Kisvárda

2019.05.13. 14:27

Az állam és az egyház összefogásának köszönhetően újult meg az iskola

920 millió forintos (állami és európai uniós) támogatásból újult meg és bővült a kisvárdai Várday Kata Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, az ünnepélyes projektzárót hétfőn rendezték.

Az eseményen az intézmény igazgatója, Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett kiemelte: a református oktatásnak nem csak múltja, jelene, hanem jövője is van, aminek ékes bizonyítéka ez a gyönyörű épület, melynek legértékesebb drágakövei a falakon belül tanuló diákok.

– Büszke vagyok erre a napra és az iskolára, mely talán több is annál, ez a tanulók és a pedagógusok temploma is egyben. A beruházásnak köszönhetően a keresztény értékek szerint oktatás modernebb közegben folytatódhat tovább – fogalmazott Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett igazgató, aki zárásképpen megköszönte a diákok és a tanárok türelmét, majd kiemelte: a felújítás kényelmetlenségei egyáltalán nem látszottak meg a tanulmányi eredményeken.

A Kisvárdai Református Egyházközség vezető lelkipásztora, Nt. Százvai László elmondta: Kisvárdán 1605-től beszélhetünk református oktatásról, az akkor alapított iskolát hitvalló elődeink hatalmas áldozatok árán közel 350 évig, az államosításokig tartottak fent. Az intézmény 1992-ben indult újra, mégpedig felmenő rendszerben, egy osztállyal, két tanítóval és 21 tanulóval.

– A növekedés, gyarapodás következtében 1996-ban a felső tagozat indult, majd 2000-ben a négy évfolyamos, ezt követően pedig a hat évfolyamos gimnáziumi képzés is beindulhatott – emlékezett vissza a vezető lelkipásztor. Kiemelte: a Nyírség és a Rétköz hátrányos helyzetű településein élő református vallású lakosainak kiemelt alapfokú és egyetlen középfokú bázisa, ennél fogva nem csak a város, hanem a kisvárdai, a cigándi, a záhonyi, vásárosnaményi, mátészalkai és a fehérgyarmati járás területéről is fogadja a tanulókat.

– Az elmúlt években egyre több diákunk érkezik Kárpátalja magyar ajkú közösségeiből. A kollégium jól tükrözi ezt: a diákok 42 százaléka kárpátaljai magyar – mondta Nt. Százvai László.

Az ünnepélyes projektzárón elhangzott: a megnövekedett tanulói létszám miatt nem volt elegendő osztályterem, illetve az emelt szintű képzésekhez, a kiscsoportos oktatáshoz valamint az egyéni fejlesztésekhez szükséges csoportszobát már nem tudták biztostani, így vált halaszthatatlanná a 920 millió forintos támogatásból megvalósuló beruházás, mely során (a teljesség igénye nélkül) a meglévő főépületben kialakítottak egy új tantermet, egy stúdiót és egy raktárt, épült egy új épületszárny, melyben helyett kapott 2 új közösségi tér, 6 tanterem, egy számítástechnikai szaktanterem, irodák, ahogy egy 225 négyzetméteres tornateremmel is gazdagodott az intézmény.

A hétfői rendezvényen jelen volt Leleszi Tibor kisvárdai polgármester és dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő is. Mindketten kiemelték a régmúlt szellemiségét, mely ma is irányt mutathat a fiataloknak. – Ma mennyivel könnyebb és jobb hívő fiatalnak lenni, mint volt negyven évvel ezelőtt a kommunizmusban – tetet hozzá dr. Seszták Miklós.

– Sokan kérdezik, hogy miért van szükség egyházi iskolákra. Szerencsére egyre ritkábban kell erre válaszolnom, de ha ezt teszem, azt mondom: nem biztos, hogy szakmailag erősebb egy egyházi iskola az államinál, de az egyházi iskolákban, olyan vallásos iránymutatást kapnak a fiatalok, amely ha nem is rögtön, de 20-30 év múlva, egyes élethelyzetben segítségül szolgálhat számukra – húzta alá Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolattartásért felelős államtitkár, majd kiemelte: ma Magyarországon 220 ezer fiatal jár egyházi óvodába, iskolába vagy középiskolába.

Dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának uniós fejlesztésekért felelős államtitkára hozzátette: jó látni, hogy állami és uniós forrásoknak köszönhetően a minőségi oktatás feltételei adottak a Várday Kata Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. – Mint országszerte több hasonló fejlesztésnél, most is remekül működött együtt az egyház és az állam, ebből most itt Kisvárdán profitálhatnak az emberek– zárta gondolatait az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában