várday

2019.05.13. 17:30

Az állam és az egyház összefogásának köszönhetően újult meg az iskola

920 millió forintos (állami és európai uniós) támogatásból újult meg és bővült a kisvárdai Várday Kata Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, az ünnepélyes projektzárót hétfőn rendezték.

Az eseményen az intézmény igazgatója, Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett kiemelte: a református oktatásnak nem csak múltja, jelene, hanem jövője is van, aminek ékes bizonyítéka ez a gyönyörű épület, melynek legértékesebb drágakövei a falakon belül tanuló diákok.

– Büszke vagyok erre a napra és az iskolára, mely talán több is annál, ez a tanulók és a pedagógusok temploma is egyben. A beruházásnak köszönhetően a keresztény értékek szerint oktatás modernebb közegben folytatódhat tovább – fogalmazott Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett igazgató, aki zárásképpen megköszönte a diákok és a tanárok türelmét, majd kiemelte: a felújítás kényelmetlenségei egyáltalán nem látszottak meg a tanulmányi eredményeken.

A Kisvárdai Református Egyházközség vezető lelkipásztora, Nt. Százvai László elmondta: Kisvárdán 1605-től beszélhetünk református oktatásról, az akkor alapított iskolát hitvalló elődeink hatalmas áldozatok árán közel 350 évig, az államosításokig tartottak fent. Az intézmény 1992-ben indult újra, mégpedig felmenő rendszerben, egy osztállyal, két tanítóval és 21 tanulóval.

– A növekedés, gyarapodás következtében 1996-ban a felső tagozat indult, majd 2000-ben a négy évfolyamos, ezt követően pedig a hat évfolyamos gimnáziumi képzés is beindulhatott – emlékezett vissza a vezető lelkipásztor.

 

Kiemelte: a Nyírség és a Rétköz hátrányos helyzetű településein élő református vallású lakosainak kiemelt alapfokú és egyetlen középfokú bázisa, ennél fogva nem csak a város, hanem a kisvárdai, a cigándi, a záhonyi, vásárosnaményi, mátészalkai és a fehérgyarmati járás területéről is fogadja a tanulókat.

– Az elmúlt években egyre több diákunk érkezik Kárpátalja magyar ajkú közösségeiből. A kollégium jól tükrözi ezt: a diákok 42 százaléka kárpátaljai magyar – mondta Nt. Százvai László.

Az ünnepélyes projektzárón elhangzott: a megnövekedett tanulói létszám miatt nem volt elegendő osztályterem, illetve az emelt szintű képzésekhez, a kiscsoportos oktatáshoz valamint az egyéni fejlesztésekhez szükséges csoportszobát már nem tudták biztostani, így vált halaszthatatlanná a 920 millió forintos támogatásból megvalósuló beruházás, mely során (a teljesség igénye nélkül) a meglévő főépületben kialakítottak egy új tantermet, egy stúdiót és egy raktárt, épült egy új épületszárny, melyben helyett kapott 2 új közösségi tér, 6 tanterem, egy számítástechnikai szaktanterem, irodák, ahogy egy 225 négyzetméteres tornateremmel is gazdagodott az intézmény.

A hétfői rendezvényen jelen volt Leleszi Tibor kisvárdai polgármester és dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő is. Mindketten kiemelték a régmúlt szellemiségét, mely ma is irányt mutathat a fiataloknak. – Ma mennyivel könnyebb és jobb hívő fiatalnak lenni, mint volt negyven évvel ezelőtt a kommunizmusban – tetet hozzá dr. Seszták Miklós.

– Sokan kérdezik, hogy miért van szükség egyházi iskolákra. Szerencsére egyre ritkábban kell erre válaszolnom, de ha ezt teszem, azt mondom: nem biztos, hogy szakmailag erősebb egy egyházi iskola az államinál, de az egyházi iskolákban, olyan vallásos iránymutatást kapnak a fiatalok, amely ha nem is rögtön, de 20-30 év múlva, egyes élethelyzetben segítségül szolgálhat számukra – húzta alá Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolattartásért felelős államtitkár, majd kiemelte: ma Magyarországon 220 ezer fiatal jár egyházi óvodába, iskolába vagy középiskolába.

Dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának uniós fejlesztésekért felelős államtitkára hozzátette: jó látni, hogy állami és uniós forrásoknak köszönhetően a minőségi oktatás feltételei adottak a Várday Kata Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. – Mint országszerte több hasonló fejlesztésnél, most is remekül működött együtt az egyház és az állam, ebből most itt Kisvárdán profitálhatnak az emberek– zárta gondolatait az államtitkár.

Borítókép: Janics Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában