360 FOKOS VIDEÓ

2019.05.09. 16:51

Cuki cinkék és meggyet termő rózsa

A Madarak és fák napján a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kertben többek között madárgyűrűzés, odúkészítés és az év fájnak elültetése szerepelt a programok között.

Az arborétumban elsősorban óvodás és kisiskolás csoportokat vártak a természet ismeretéhez és szeretetéhez kötődő programokkal.

– Az évek óta ide járó csoportok a megszokott programokkal találkozhattak a botanikus kertben, a szokásokhoz híven több állomáson vártuk különböző feladatokkal a gyerekeket – mondta el Dr. Csabai Judit, a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének egyetemi adjunktusa. – A nap folyamán többek között festés, madárodú készítés és madárgyűrűzés is szerepelt a programok között, valamint a hagyományokhoz híven elültettük az év fáját, amely az idei évben a sajmeggy, más néven a mahalevmeggy.

Az év fájáról megtudtuk: egy tájalkotó, őshonos növény, amely egy rózsaféle – a rosaceae-k családjába tartozik. A sajmeggyet a mezőgazdaságban és a kertészetekben is hasznosítják. Dr. Csabai Judit hozzátette: sokan úgy hiszik, az év fájának mindig egy különlegességet választanak, holott ez nincs így. A program éppen arról szól, hogy azokra a fajokrais felhívják a figyelmet, melyek körülvesznek minket, megtalálhatjuk őket az erdőben, vagy éppen a rovarbeporzás miatt fontosak.

– Az óvodás és alsó tagozatos korosztály nagyon nyitott a természet szeretetére – nyilatkozta az egyetemi adjunktus. – Ebben közrejátszhat az is, hogy napjainkban az oktatásban is nagyobb szerepet kap környezetünk védelme. Azt gondolom, hogy egy későbbi életkorban távolodnak el valamiért a gyerekek, a mai programon részt vevők azonban nagyon fontosnak tartják az állat- és növényvilágot.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában