szatmár

2019.05.15. 07:50

Egy gazdasági központ Szatmárban

Új alapokon nyugvó kapcsolat azokkal a cégekkel, amelyeknek sokat köszönhet a város.

Megyénk gazdasági életében fontos küldetést tölt be a Kelet-Magyarország azzal, hogy állásbörzéket szervez. Szerkesztőségünk a maga eszközeivel így igyekszik segíteni az állást keresők és a munkát ajánlók egymásra találását.

„Az önkormányzat új alapokra helyezte kapcsolatát a cégekkel.”

Első alkalommal mozdulunk ki a megyeszékhelyről, a helyszín május 15-én Mátészalka – s nem véletlenül. A meglévő alapokra új gazdasági modell épült fel, speciális ipari szegmensben világszínvonalú termelés öregbíti a város és térsége hírnevét.

Különös fejlődés szemtanúi lehetünk az elmúlt években, végleg szakítva a „fekete vonat” megbélyegző sztereotípiájával, hiszen ma már megyei TOP 100-as, nemzetközi szinten is jegyzett cégek kínálnak munkát, s vesznek részt számos egyéb módon a város életében. Ez sem véletlen: a városvezetés olyan közeget és miliőt teremt, amely teret ad az alkotó együttműködésnek.

Szorosabb és személyesebb

– Mátészalka polgármestereként nagyon fontos számomra, hogyan élnek, működnek, milyen gondokkal küzdenek a város vállalkozásai. Az önkormányzat megalakulásakor új alapokra helyezte kapcsolatát azokkal a cégekkel, amelyeknek sokat köszönhet a város – osztja meg e téren az alapelvét dr. Hanusi Péter.

Ki is fejti: a vállalkozók és cégvezetők munkája, foglalkoztatása, iparűzési adója, karitatív tevékenysége nélkül nem tudna jól működni Mátészalka. Ezt értékelve és megköszönve fűzte szorosabbra a város és a vállalkozások kapcsolatát, melynek része a baráti beszélgetés, kötetlen eszmecsere is.

A polgármester minden év elején személyesen tájékoztatja a gazdasági élet szereplőit az elmúlt évi munkáról, eredményeiről a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház Szalkay László impozáns termében. Az idén sem maradt ez el.

Dr. Hanusi Péter többek között arról adhatott számot, hogy a 2019. évi költségvetés sem lehetne ilyen kiegyensúlyozott a vállalkozások iparűzési adója nélkül. Az elmúlt évben 30 százalékkal több adót fizettek be a cégek, mint az azt megelőző esztendőben. Ez azt jelenti, hogy a stabilan, jól működnek. A város kasszájába befolyt több mint 1 milliárd forint komoly forrás, illetve fedezet újabb fejlesztésekhez, pályázatokhoz.

Díjak, elismerések

A polgármester elismerését fejezte ki a cégek vezetőinek a foglalkoztatásért, a fejlesztéseikért és a támogatásaikért. A sportélethez, az egyesületeknek, alapítványoknak, intézményeknek nyújtott támogatás, a Fényes Napok szponzorálása jelentős segítség Mátészalka számára.

Mindennek alapja a város és a vállalkozások közötti párbeszéd, amelynek eredményei különösen megmutatkoztak az elmúlt években. A vállalkozói szféra részt vesz a programokban, legyenek azok ünnepi alkalmak vagy hétköznapi, de nemes kezdeményezések.

Hagyomány már az is, hogy az önkormányzat által alapított Mátészalka Város Kiváló Vállalkozása díjakat ad át dr. Hanusi Péter polgármester és dr. Takács Csaba jegyző. A kitüntető címet és oklevelet legutóbb három cég: a FrieslandCampina Hungária Zrt., a Szatmár Optikai Kft. vezetője, valamint Györfi János egyéni vállalkozó vehette át.

A gazdasági szféra számára rendkívüli jelentőséggel bíró kérdésekben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályától dr. Nagy Ervin Miklós főosztályvezető szolgált praktikus információkkal. Számos pályázati lehetőséggel segítik a munkaerő felvételét, megtartását, több forrás áll rendelkezésre az eszközbeszerzésektől a likviditási problémák kezeléséig.

Az adózás tükrében is

A városvezető teremtette hagyomány része az is, hogy a vállalkozók számára személyes egyeztetési lehetőséget teremt az őket leginkább érdeklő, érintő témákban az illetékes szakemberekkel.

Ezúttal dr. Kazsuk Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője beszélt adópolitikáról és arról: Mátészalka a megye egyik meghatározó gazdasági központjává vált. Itt a legmagasabb a társas vállalkozások száma (1022), és 13 vállalkozás található a megye 100 legnagyobb vállalkozásai között. Büszkeség töltheti el mindazokat, akik Mátészalka gazdaságáért dolgoznak.

NYZS

Borítókép: Dr. Hanusi Pétertől a Mátészalka Város kiváló vállalkozásai elismerést a Szatmár Optikai Kft. igazgatója, Mérész Attila is átvehette Fotó: Szűcs Róbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában