Helyi közélet

2019.05.16. 07:49

Esküt tettek az ülnökök

Az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak.

Magyarországon régi alkotmányos rend, és az Alaptörvény is tartalmazza, hogy az ítélkezésben, meghatározott ügyekben civil személyek, bírósági (vagy ahogyan régen nevezték őket, népi) ülnökök is részt vesznek.

„Április 25-én húsz ülnököt választott meg a nyíregyházi közgyűlés.”

Április 30-áig kellett az ülnököket megválasztani, a nyíregyházi közgyűlés április 25-én döntött arról, hogy ki legyen az a húsz személy, akik a Nyíregyházi Járásbíróságon (15-en), a Nyíregyházi Törvényszéken (2), illetve a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon (3) ellátják ezt a felelősségteljes, megtisztelő feladatot – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere még azt megelőzően, hogy a városháza Krúdy termében ünnepélyesen esküt tettek, és átvették a négy évre szóló megbízólevelüket a megválasztott ülnökök. Mindannyian nők, s közülük tízen nem először segítik majd az igazságszolgáltatást.

Igazságosan, méltányosan

„Fogadom, hogy a rám bízott ügyeket tisztességes eljárásban, részrehajlás nélkül, lelkiismeretesen, kizárólag a törvényeknek megfelelően bírálom el; hivatásom gyakorlása során az igazságosság és a méltányosság vezérel” – mondták az ülnökök, akiknek dr. Nyakó Zsuzsanna olvasta elő az eskü szövegét.

A Nyíregyházi Törvényszék elnöke köszöntőjében útravalóul azt mondta az ülnököknek, hogy akárcsak a hivatásos bíróktól, azt kéri tőlük is: esküjükhöz híven gyakorolják a hivatásukat.

„Kérem, hogy ülnöki esküjükhöz híven gyakorolják a hivatásukat.”

– Segítsenek nekünk olyan kérdéseket eldönteni, amelyekben lehet, hogy önöknek nem a jogi, hanem az életbeli jártassága nagyobb. A pedagógusok speciális szakmai ismeretei a fiatal- és gyermekkorúak ügyeinek eldöntésében olyan szempontokat is feltárhatnak a hivatásos bíró előtt, ami esetleg nem állna rendelkezésre – fogalmazott a törvényszék elnöke.

A húsz megválasztott ülnökből a legtöbben, 15-en a Nyíregyházi Járásbíróságon látják majd el felelősségteljes feladatukat. Dr. Mányik István, a járásbíróság elnöke egy rövid történelmi kitekintést tett, hiszen elmondta, hogy a városháza korábban bíróság volt, s éppen ebben a díszteremben tárgyalták egykor hónapokon át a tiszaeszlári vérvádpert.

 

– Akkor is jó döntést hozott a bíróság, most is arra van szükségünk, hogy önök laikusként elősegítsék döntéseink megalapozottságát, és hagyják helyben a jó döntésünket – mondta dr. Mányik István, s kitért arra is, hogy a pedagógusvégzettségű ülnökök fiatalkorúak ügyében fognak eljárni.

– Hittel és szeretettel lássák el ezt a szolgálatot, az ítélkezési tevékenységükben igazságosan és méltányosan segítsék a munkánkat – mondta dr. Tass Edina, a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke, hozzátette: a munkaügyi perekben számítanak az ülnökök munkatapasztalatára és azokra az ismeretekre, melyeket megszereztek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában