Kelet-retro

2019.05.20. 15:54

Kacsingatós bűnjelek kerültek elő az olajteknőből a záhonyi határon

Árokba borult az elkötött busszal a piricsei sofőr, helikopterjavítás Nyíregyházán, feszült utasok a villamoson. Előkaptuk a 70, 60, 50 és 40 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

A nyíregyházi repülőtér gépjavító üzemében az An-2-es gépek mellett szovjet gyártmányú növényvédő helikoptereket is javítanak (1979. május 20., vasárnap)

1949. május 20., péntek

Elfogták a nyíregyházi dollárkirályt

A nyíregyházi rendőrség a napokban letartóztatta a B. Bertalan nyíregyházi lakost, akinél 2500 dollárt, 5000 forintot és 10 darab tízkoronás Napóleon-aranyat találtak. A rendőrség hosszú idő óta figyelte a a munka nélkül fényűző életmódot folytató B.-t, akit társai dollárkirálynak becéztek egy-egy hangos éjszakai kiruccanás során. Kihallgatása során beismerte, hogy 1945 óta dollárüzletekkel foglalkozik, és megnevezte társait is, akikkel együtt ügyleteit lebonyolította. Ügyében nyomozás folyik.

Hasonló letartóztatás történt a napokban Oroson. A rendőrség őrizetbe vette G. József orosi lakost, akinél 25 dollárt találtak. G.-t és B. Bertalant a nyomozás befejezése után átadják a budapesti valutaügyészségnek.

1959. május 20., szerda

Feszültség a villamoson

A fakó villamos – mint egy dugig megpakolt heringeshordó – kigurult a Beloiannisz térről. Hétvégén, mint ez ilyenkor szokás, az utasok kitömött hátizsákkal, fényképezőgépekkel, pecafelszereléssel, élelemmel, miegymással vastagították magukat. A vasárnapi sóstói kiruccanók villamosán egy tűt nem lehetett elejteni. Az Erdei kitérőt elhagyva valamelyest csökkent a zsúfoltság, s valahol a kocsi farában egy borgőzös hang élt is a helyzet előnyével, s megszólalt: „Ez meg úgy járkál itt, mintha majrézna tőle az utazóközönség...”

A megjegyzés a csinos, udvarias jegykezelőnőnek szólt, aki nagy buzgalommal igyekezett magát átpréselni a meglékelt heringeshordón. Nem is hallotta a félhangos megjegyzést, megszokott mozdulattal kezelte a retúrjegyeket. Jól a kocsi derekánál kattintgatta a lyukasztót, mikor egy széles vállú, borzos alak semmi áron nem akarta észrevenni, csak ráérően babonázta az ablak előtt futó fákat. „Kérem a jegyét kezelésre” – kopogtatta meg kisvártatva az ablakot a kalauznő. A férfi úgy tett, mintha a bolha köhögne, hátra se pillantott, úgy mondta: „Nyugi, anyukám, nyugi!”

A szemtanúk egy leendő cirkuszt gyanítva felkapták fejüket. Egy szemüveges bácsika már köszörülte is a torkát a beavatkozásra. A következő pillanat azonban váratlan fordulatot adott az esetnek. A kalauznő ugyanis egy mozdulattal mint a keljfeljancsit maga felé fordította a borzos fejet. Szeme megcsillant, arca mosolyra tágult és annyit mondott: „Na azért ne ilyen bizalmasan. Itt utazóközönség vagy, mutasd csak a jegyet!” S a férfi, akiről ettől kezdve mindenki tudta, hogy a jegykezelőnő férje, szemlesütve előkotorta a gyűrött bilétát. A kocsiban, mint egy elengedett léggömb, feloldódott a feszültség. Az utasok elnyomtak egy mosolyt…

1969. május 20., kedd

A kár: egy autóbusz

Ittasan – és jogtalanul – elindította az AKÖV autóbuszát M. György 26 éves piricsei gépkocsivezető, és az árokba borult vele. Az autóbuszt selejtezni kellett, így 164 ezer forint kár keletkezett. A nyíregyházi megyei bíróság M.-et jogerősen nyolc hónap szabadságvesztésre büntette és egy évre eltiltotta a gépjárművezetéstől. A kártérítésről később döntenek.

1979. május 20., vasárnap

Kacsingatós bűnjelek az olajteknőben

Az ungvári szállodaépítkezésen meghibásodott egy földmunkagép. Kezelőjét, Gy. Sándor 33 éves nyíregyházi lakost hazaküldték, hogy a hibát a vállalat telephelyén javítsák ki. Mielőtt visszaindult volna, találkozott két itthon tartózkodó – szintén Ungváron dolgozó – munkatársával és megbeszélték, hogy kivisznek néhány kacsingatós pénztárcát. H. László napkori fűtésszerelő 450, T. István nyíregyházi fűtésszerelő 104 pénztárcával állított be Gy.-hez, ő is hozzátette a magáét, azután leengedte az olajat az olajteknőből és 1315 pénztárcával elindult Záhony felé. A vámon már nem jutott át, a 33575 forint értékű árut lefoglalták. A bíróság mindhármukat elítélte.

A nyíregyházi repülőtér gépjavító üzemében az An-2-es gépek mellett szovjet gyártmányú növényvédő helikoptereket is javítanak (1979. május 20., vasárnap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában