Hétvégén tetőzhet

2019.05.24. 14:00

Másodfokú készültség jön a Tiszán

A Tisza vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban.

Fotó: Máté János

A hét végére várják az árhullám tetőzését a vízügyi szakemberek, a Tisza felső szakaszán. A folyó megyénkben húzódó részén, Tivadar, Vásárosnamény, Záhony térségében már pénteken átlépte a vízszint az első fokú készültség határértékét, a hétvégén várhatóan végig másodfokú lesz a készültség. A Túr magyarországi szakaszán már másodfokú készültségi fokozat van érvényben.

A balsai komp pénteken még fennakadás nélkül üzemelt, bár az elsődleges, beton rámpa már nem volt használható, víz alá került. Szintén problémát okoznak a kompoknak és hajóknak az uszadékok, melyek gyakran hatalmasra duzzadnak, egész fák úsznak lefelé a sodrással, magukhoz gyűjtve a hulladékot, így valódi úszó szigeteket alkotva. Szakemberek a csapadékos idő elmúlásával, a jelenlegi árhullám gyors lecsengésére számítanak.

Az országban jelenleg 348,52 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve: I.fokú árvízvédelmi készültség van 272,86 km-en (Duna, Tisza, Mosoni-Duna, Szamos, Kraszna), II. fokú árvízvédelmi készültség pedig 75,66 km-en van a Túr folyón.

A Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is igen jelentős (35-70 mm) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban ugyan folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű csapadékra számítunk, majd a jövő hét elején ismét nagyobb mennyiségű csapadék valószínűsíthető, elsősorban a kárpátaljai területeken. A hét elején lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és annak mellékfolyóin. A Túron a II. fokú készültségi szintet meghaladó, a Tisza Tivadartól Kisköréig tartó szakaszán a II. fokú készültségi szintet megközelítő, illetve meghaladó, a Tiszán Szolnoknál, a Szamoson, a Krasznán és a Bodrogon az I. fokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában