2019.05.17. 07:53
Minőségi anyagokat az étkeztetésbe!
A helyi termékek közétkeztetésbe juttatását tűzték ki célul.
Fontos cél, hogy a közétkeztetésben egészséges és biztonságos, főként helyi és bioalapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének szerdai budapesti szakmai napján az Agrárminisztérium közleménye szerint.
Az államtitkár kiemelte, hogy a vendéglátás és a közétkeztetés helyzetének javítása érdekében 2010 óta sok intézkedés történt, ebben nagy szerepe volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a 2012-es létrejötte óta.
Felidézte, hogy 2015-ben indult el a Minőségvezérelt közétkeztetés program, amely a helyi termékek közétkeztetésbe juttatását, valamint helyzetének javítását tűzte ki célul.
Hitelesítések
Ma már auditorok végzik a közétkeztető létesítmények kötelező élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-higiéniai minősítését megelőző szemléket, a Nébih illetékes osztályának szakmai irányítása mellett. Eddig 4600 konyha hitelesítését végezték el.
MTI
Borítókép: Közétkeztetés – legyen egészséges és bőséges Fotó: ÉKN