dühöngés

2019.05.15. 11:30

Ne legyünk az utak gladiátorai!

Egyre több autós indul útra „felfegyverkezve”.

Közismert, hogy sajnos, nem ritka az agresszivitás a közlekedésben, amiről igazán az autósok tudnának sokat mesélni. Elég hozzá egy nagyobb dugó, és máris türelmetlenebbé válik a sofőr.

Sőt, ha egészen elfajulnak a dolgok, akár egy pofon is elcsattanhat szóváltás után. Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen önvédelmi praktikákhoz folyamodik az autóstársadalom vészhelyzetben, persze górcső alá vesszük azokat a szabályokat is, amelyek keretet szabnak annak, hogyan védhetjük meg magunkat éles helyzetben.

„A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök használatát kormányrendelet szabályozza.”

Merthogy a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök használatát kormányrendelet szabályozza. Ki gumibotot, gázspray-t, méteres vascsövet, kést, kerékkulcsot, sodrófát, nagy méretű fém elemlámpát, ki egy „fa testápolót” (lásd: baseballütő) visz magával, ha útnak indul az autójával, feltételezve, hogy vitás helyzetben mégiscsak gyorsabb az ügyintézés velük, mint egy békéltető testülettel.

Kíváncsiak voltunk, hogy a gépjárművek számának rohamos emelkedésével és a konfliktushelyzetek megszaporodásával milyen önvédelmi praktikákhoz folyamodik az autóstársadalom erre mifelénk, és hogyan védik meg magukat, ha szükséges a különféle veszélyeknek kitett fuvarozó gépjárművezetők.

Csak soha ne kelljen használni

Elsőként egy nyugalmazott taxis osztotta meg lapunkkal a véleményét, persze a neve elhallgatása mellett. Ami talán érthető is.

– A mi szakmában sajnos bármi megeshet, és az utasok iránti túlzott bizalom kárára akár az életünkkel is fizethetünk. Egyszer velem is történt hasonló, méghozzá 2001-ben, amikor három garázda szállt be az autómba.

Sóstóhegyig vitették magukat, csak amikor megérkeztünk, már nem volt kedvük fizetni, inkább megtámadtak. Azonnal kiszálltam az autómból, a három támadóból kettőt sikerült leütnöm, de a harmadik kést rántott. Még ki tudtam ütni a kezéből, mielőtt hátrálva elvágódtam egy betondarabban.

Az volt a szerencsém, hogy a sötétben a támadóm nem látta, hová esett a kés, így csak összerugdosott, de nem ölt meg. Az ilyen esetekről hallva bizony számos kollégám eldug ezt-azt az autóban, pedig tiltják. Nemrég is megbüntettek 10 ezer forintra egy taxist a rendőrök, mert meglátták a bal oldalánál odakészített gumibotot.

Persze én is megkértem a fegyvertartási engedélyt, de hiába van fegyver, ha hátulról nyakon szúrnának, túl sokra nem mennék vele. Inkább csak megnyugtatásul van bekészítve, a tudatért, hogy tettem valamit a biztonságomért. Szerintem így vannak ezzel a kollégák és a civil sofőrök is, csak soha nem kelljen ezeket az eszközöket használni.

A „hogyan” a lényeg

– Hosszú éveken át baleseti helyszínelőként dolgoztam, így találkoztam egy s mással az utakon. Értelemszerűen szúró- és vágóeszközöket, lőfegyvereket tilos, vagy csak bizonyos feltételek mellett szabad gépjárműben tartani – hívta fel a figyelmet Tar Béla, nyugalmazott rendőr.

– Mondok néhány példát: közúti ellenőrzésnél megállít minket a rendőr. A gépjármű átvizsgálása közben megtalálják a gyerek baseballütőjét a csomagtartóban. Normál esetben tilos lenne ilyesmit szállítanom az autóban, mivel komoly sérülést is okozhatok vele.

Azonban én a tokjában, tehát becsomagolva viszem haza az ütőt, ezért szabályosan járok el, így nem büntet meg a rendőr. Nézzünk egy másik esetet: géplakatosként szerelőkést szállítok az autóban.

Mivel nem az utastérben, hanem a csomagtartóban lévő szerszámos­ládába tettem, ezért nem szegek törvényt. Előfordulnak olyan esetek, amikor szükség lehet gáz-riasztó fegyverre is. Amennyiben rendszeresen utazom, vagy kisbolttulajdonosként gyakorta nagyobb összegeket szállítok, büntetlen előélet mellett kérhetek birtoklási engedélyt a hatóságoktól ilyen típusú fegyverre.

Budapesten megtörtént

– Szerencsére a megyében olyan esetről, amikor fegyver is előkerült, nem nagyon tudok. Néhány évvel ezelőtt megtörtént, hogy egy balesetnél találtak egy gáz-riasztó fegyvert, ami sérülést nem, viszont annál nagyobb riadalmat okozott. Ellenben hallottam egy budapesti ügyről: az egyik autó sofőrje rálőtt a másik jármű vezetőjére azért, mert sérelmezte, hogy kielőzték – tette hozzá Tar Béla.

Közveszélyes eszközök az autóban

– Nehezen tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor két autós között tettlegességig fajul a vita, és úgy esnének egymásnak, hogy ütik, ami csak a kezük ügyébe akad. Az én praxisomban legalábbis nem emlékszem ilyesmire – mondta el lapunknak a téma kapcsán dr. Fedor Rita rendőr őrnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

– A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök használatát egyébként is kormányrendelet szabályozza. A jogszabály szerint ilyen veszélyes eszköznek számít minden olyan szúró- és vágóeszköz, amelynek a pengéje, illetve vágóéle meghaladja a 8 centimétert. Ugyancsak ide sorolható a szúróhossztól függetlenül a dobócsillag, a rugós kés, a felajzott íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya és a csúzli.

Autóban nem tartható olyan eszköz – ólmosbot, boxer –, amely az ütés erejét és hatását megnöveli. Ugyanebbe a kategóriába esik a lánccal vagy más hajlékony anyaggal felszerelt bot, nehezék, illetve a szemet, a nyálkahártyát vagy a bőrt irritáló, támadásra képtelen állapotot előidéző gázspray.

Senki ne nyúljon lőfegyverre emlékeztető, megtévesztő tárgyak után se, ide tartozik a lőfegyverutánzat, valamint az elektromos sokkoló is. Aki a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök birtoklására, szállítására, forgalmazására vonatkozó szabályokat megszegi, szabálysértést követ el.

A rendőrség minden ilyen esetben eljár, a szabálysértés elkövetése akár 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal és minden esetben a veszélyes eszköz elkobzásával jár – adott felvilágosítást dr. Fedor Rita.

 

MJ, GE

Borítókép: Getty Images

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában