Nagy idő

2019.05.03. 14:13

Nyírbátor – Megyénk történelmi ékköve 740 éves

A hetvenedik X-en is túl él és virul megyénk egyik legidősebb városa, Nyírbátor.

Fotó: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Péter

Kevés település büszkélkedhet a megyében olyan múlttal, mint Nyírbátor. A történelmi eseményekben és értékekben bővelkedő város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ötödik legnagyobb helysége, aminek kedden ünnepelték 740 éves fennállását. Háromszáz éves jelenlét

– Számomra érdekes meglepetés, hogy minél távolabb kerülök Nyírbátortól és környékétől, annál jobban ismerik a várost és jó hírét.

Helyben pedig kevésbé becsülik, s csak keveset tudnak a történelmi múltról. Számít-e, hogy mennyi idős egy város? A válasz egyértelműen igen, s a mi feladatunk megőrizni Nyírbátor históriáit és műemlékeit – kezdte nyitóbeszédét Máté Antal polgármester.

A méltó megemlékezésen előadásokban elevenedett meg Nyírbátor múltja, s megtudtuk dr. Báthori Gábortól, a Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeumának intézményvezetőjétől, hogy a Báthori család 334 éven keresztül volt meghatározó személyisége a településnek, amelyek egyszerű földbirtokosi famíliából az akkori ország leggazdagabb elitjei közé emelkedtek fel hűségükkel és munkásságukkal.

– Több évtizeden át tartó régészeti ásatások eredményeként sikerült feltérképezni a Báthori-udvarház egykori állapotát, amelyben boltozatos pince és reneszánsz stílusú loggia is helyet kapott – mondta el Virágos Gábor régész.

A program keretein belül a résztvevők megismerkedhettek továbbá a nyírbátori református templom építési periódusaival, de bepillantást nyerhettek a várkastély és a római katolikus minorita templom felújítási munkálataiba is. Az eseményt a Nyírbátori Koncert Fúvózenekar szerenád­estje zárta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában