Nyíregyháza

2019.05.29. 09:57

Reszket a hód a Sóstói-tó vizén

Európa legnagyobb rágcsálója háromszáz éve tűnt el az Alföldről. Tavaly bukkant fel Nyíregyházán, most pedig egy újabb városrészt hódított meg.

Tavaly az Érpataki-főfolyás mellé költözött a hód, most pedig Sóstón bukkant fel. „A múlt héten még úgy nézett ki, mintha valami vandál rugdosta volna le a sóstói sziget egyik fájának kérgét, de ma reggelre sokkal inkább hódrágásnak tűnik” – olvasható a Nyíregyen hallottam Facebook-csoportba feltöltött képek alatt.

– Magyarországon a 19. század második felében láttak utoljára hódot. Az Alföldön még korábban, a 17. században pusztult ki a vadászat miatt, ekkorra a világállomány mindössze 1200 példányra csökkent. A visszatelepítés Nyugat-Európában kezdődött, hazánkban az 1990-es években vágtak bele, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Felső-Tisza-vidéken az ezredfordulón engedtek szabadon tíz állatot. A Nyírség a kisebb vízfolyásaival kevésbé alkalmas élettér számukra, inkább helyüket kereső, fiatal példányok fordulhatnak elő. Valószínűleg egy ilyen kóborló egyed jelent meg Nyíregyházán is – tájékoztatott dr. Szigetvári Csaba, amikor bebizonyosodott, hogy a rágcsálók visszahódították a nyírségi vizeket.

– Az 50 ezer forint természetvédelmi értékű hód a kontinens legnagyobb termetű rágcsálója. Éjszaka aktív; félénk állat, így szerencse is kell a megfigyeléséhez. Megjelenése pozitív visszajelzést ad az élőhelyről. Segíti a természetes állapotok fennmaradását, ahogy a szakirodalom fogalmaz: ökoszisztéma-mérnök. A hóddal együtt jár némi gazdasági kár, ez főleg a nemesnyár-ültetvényeket érinti, illetve kisebb vízfolyásokon akár visszaduzzasztás is előfordulhat. Elsősorban vízinövényeket eszik, a kisebb fákat azért dönti ki, hogy a leveleket és a rügyeket elfogyaszthassa. Az eurázsiai faj nagyon ritkán épít gátat, ez inkább a kanadaira jellemző – tette hozzá az E-misszió Egyesület elnöke.

HP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában