Várandósság hete

2019.05.14. 21:50

Szülés: a bizonytalanság és a félelem legyőzhető

Tudományos előadásokkal folytatódott a várandósság hete Nyíregyházán.

Hagyományteremtő szándékkal indította el a múlt hétvégén a Jósa András Oktatókórház és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara a várandósság hete programsorozatot. Céljuk, hogy országos méretűvé váljon a kezdeményezés, hiszen közismert, hogy a születés nem a szülés pillanatában kezdődik el. Kutatások támasztják alá, hogy az édesanyák életmódja, a szülés körülményei egyaránt kihatnak a születendő gyermek későbbi életére, életminőségére. – Akár fizikai, akár pszichológiai síkon értelmezzük ezeket a fogalmakat, az egészségügyben mindent meg kell tenni azért, hogy a legtöbb információ és gondoskodás eljusson a kismamákhoz – értettek egyet a jelenlévők az egyetemi karon rendezett tudományos konferencián.

A félelmeket kell csökkenteni

– Az anya, a baba és az apa is pozitív élményekkel, pszichológiai szempontból is egészségesen hagyja el a kórházat, ez a célja a családközpontú szülészetnek – hangsúlyozta Dr. Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász prezentációjában. A szakterület úttörője visszaemlékezett az 1980-as évekre, amikor még újszerű volt az apás szülés, a férj jelenléte a szülőszobában. Napjainkban viszont szinte nincs olyan kismama, akinél ne merülne fel az igény, hogy valaki fogja kezét a nehéz, fájdalmas pillanatokban. – Az édesanyák szeretnék minél családiasabbá tenni gyermekük születésének körülményeit, és ebben partnereknek kell lenniük a kórházaknak – jegyezte meg.

A Debreceni Klinika neves szakembere ezután sorra vette azokat a jogos vagy vélt félelmeket, amit el kell oszlatni a kismamákban, mert sajnos, a modern felszereltségű kórházakban is előfordul, hogy nem megfelelő modorral fogadják a szülőszobára érkező anyukát, sőt van, ahol még mindig semmilyen alternatívát nem tudnak kínálni a vajúdás megkönnyítésére. A doktor leginkább a sokoldalú felkészítésben látja a „könnyű szülés” kulcsát.

– Régen a család készítette fel a kismamát a 40. hét legvégére, mostanra bármennyire is szabadon áramlik az információ (internetes videókon megtekinthető az egész szülési folyamat), ennek ellenére a leghitelesebb tájékoztatást, felkészítést az egészségügytől várja az anya, akinek elsősorban a bizonytalanságait, félelmeit kell csökkenteni. Bízzanak abban, hogy a gyereküket meg tudják szülni, hogy a vajúdás során megtalálják saját komfortjukat, a nekik kényelmes testhelyzeteket, és elsősorban abban bízzanak, hogy a várt támogatást megkapják a családtagtól és a szakemberektől, akik a rizikós esetekben is tudják, mi a dolguk – mondta dr. Szeverényi Péter.

Mit szeretne a kismama?

A szülés önmagában is egy nehéz folyamat, mégis a sok-sok fájdalom és kellemetlenség ellenére is képes a család pozitív élményekkel és véleménnyel távozni a kórházból.

A szülésélmény összetett fogalom, amiben elsősorban az anyák elvárásai fogalmazódnak meg. Egyik ilyen kritérium részükről, hogy vonják be őket a gyors döntésekbe (például császármetszésnél), mert sokan kívülállónak érzik magukat az esemény közben, ami nem jó.

Másrészt szeretnék folyamatosan megkapni a támogatást a hosszúra nyúló szülőszobai órák alatt, ezért nem szerencsés egyedül hagyni a vajúdó nőt.

KO

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában