Így készült a város tortája!

2019.05.18. 11:30

Tirpák hagyományok, modern köntös

A 2500 szeletes tortát ma délután kóstolhatják meg a városlakók.

Száraz Ancsa

A diákok és oktatók pénteken szeletelték fel a sütit

Fotó: Dodó Ferenc

A nyíregyházi városnapok egyik nélkülözhetetlen – és nagyon finom – eleme a várostorta, amelyet a hagyományokat folytatva ebben az évben is a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulói sütnek meg. A munka oroszlánrészét tehát ők végzik, a kellemes feladat, a kóstolás pedig a rendezvénysorozatra kilátogató városlakókra marad: szombaton 15.45-től a Kossuth téren tálalják fel a 2500 szeletes finomságot.

Dió és baracklekvár

– Ebben az évben a minden eddiginél nagyobb, a szabolcsi tejfölös diótorta nevet viselő, 2500 szeletes desszertet kínáljuk a városlakóknak – mondta el lapunknak az intézmény igazgatóhelyettese, Takács Zoltán, aki hozzátette: a monumentális alkotás elkészítésében az iskola harminc cukrásztanulója vesz részt.

 

– Amikor Kollonay István mestercukrász, az intézmény szakoktatója hozzákezdett a várostorta megalkotásához, olyan alapanyagokban gondolkodott, amelyek köthetőek a megyénkhez, így például a dióban, baracklekvárban. A tészták és krémek megálmodásakor szem előtt tartotta a mai, modern trendeket, és szeretett volna a legújabb elvárásoknak megfelelni, másrészt viszont fontos volt számára a hagyományok ápolása is – a torta így a tirpák hagyományokat követi, modern köntösben. Az is fontos szempont volt, hogy nagyon nagy mennyiségben kell elkészíteni a finomságot, ezért olyan édességet kellett készíteni, ami különleges, de nem nagyon aprólékos. Amikor elkészült a tervekkel, megsütötte a tortát, mert fontos volt, hogy kiderüljön: jók-e együtt az ízek, működik-e a recept? A recept pedig kiválóan működött, a szabolcsi tejfölös diótorta pedig, amelyben különböző textúrák jelennek meg, 50 kilogramm lisztből, 30 kilogramm cukorból, 45 kilogramm dióból, 50 liter tejfölből és 1100 darab tojásból készül el.

Állványra teszik

– Az alapja egy diós piskóta, erre kerül a barackízzel forrázott diótöltelék, majd jön egy diós, karamellás omlós tésztaréteg, végül pedig a vaníliás-tejfölös hab, díszítésként diós habcsókok ülnek a desszert tetejére. 2500 szeletet nem lehet egy vagy akár két nap alatt elkészíteni, így a munka már a hét közepén a diópörköléssel és -darálással, illetve a baracklekvár összetörésével megkezdődött. Ezt követően sütötték meg a tésztalapokat, amelyekre csütörtökön került rá a krém. Pénteken szeletelték fel, és a vaxolást is akkor végezték, a sütik pedig piramis alakú állványra kerülnek – a szétosztásban harminc pincértanuló segédkezik majd – mesélt a tortakészítés fázisairól Takács Zoltán, és elmondta: a sipkaysok minden évben újdonsággal készülnek.

A 2016-os tirpák fesztiválra egy 2016 szeletes tortát sütöttek, a 2017-es városnapon egy 13 méter hosszú, ezer­adagos kenyérlángossal lepték meg a városlakókat, tavaly pedig egy ezerszeletes, tejszínes-meggyes prószatortát kínáltak. A munkákban, ahogy a korábbi években, most is kaptak segítséget a sipkaysok a szakképzési centrumhoz tartozó iskoláktól: a sütőkereteket a tiszavasvári középiskola diákjai, a piramis­állványt a wesselényisek, a színpadot a bánkisok készítik – a végeredményt pedig a városlakók élvezhetik szombaton délután.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában