Kiterjesztett hatáskörű ápolók

2019.05.21. 19:38

Több idő juthat a betegekre

A háziorvosi ellátás betegforgalmának kétharmadát tehermentesítheti a prevenciós rendelés.

Zsúfolt háziorvosi rendelő, türelmetlen várakozás, majd gyors receptfelírás és a páciens már mehet is tovább. Igen, sokszor írják le ekképp az alapellátás egy vékony kis szeletét, amelyről ma már az egészségügyi szakma is jól látja, hogy reformra szorul, változtatni kell rajta. Mármint a zsúfoltságon, az ötperces orvos-beteg találkozáson, ugyanis a legoptimálisabb esetben sem jut több idő a panaszfelvételre és a gyógyír megtalálására.

Felkészülni a változásokra

– Nos, ekkor léphetnek be a képbe a kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolók (APN), akik a pacientúra kétharmadát meghallgathatják, nyomon követhetik a krónikus betegek (magas vérnyomásban szenvedő betegek, mozgásszervi betegek) állapotát, ha nincs más bajuk. Az okleveles ápolók kompetencialistáját szeptemberre ígéri a szakma, a praxisok is várják már, hogy felkészülhessenek az ebből adódó lehetőségekre és változásokra – mondta el lapunknak dr. Dózsa Katalin, a Semmelweis Egyetem menedzserképző központ tudományos munkatársa nemrég Nyíregyházán, az ápolók országos kongresszusán.

A háziorvos 2013 óta foglalkozik az egészségügyi alapellátás-fejlesztés irányaival, kihívásaival, kutatócsoportja egészségpolitikai javaslatokat fogalmaz meg, több ízben vett részt az alapellátás szakmai fejlesztésére vonatkozó programok kidolgozásában. Ilyen volt a 2012-ben indult svájci modell (a nyugati mintájú háziorvosi modellben együtt dolgoznak az orvossal a dietetikusok és a gyógytornászok is), amelynek értékelését az intézet végezte el. Jelenleg a praxis­közösségek előnyeit térképezik fel, valamint a krónikus beteggondozás fejlesztésére dolgoznak ki terveket.

– Magyarországon a krónikus, nem fertőző betegségek körében a halálozásszám több mint kétszerese az uniós átlagnak, rajtunk kívül Bulgáriában hasonló a helyzet. Szeretnénk ezeket a drámai népegészségügyi mutatókat megállítani, s az ehhez szükséges átalakításokat meglépni az alapellátásban. Egyébként az Egészségügyi Világszervezet is felvázolja, hogyan kellene észszerűen fejleszteni a humánerőforrást a családorvosi körzetekben, a javaslat a kiterjesztett hatáskörű ápolók szerepnövelését priorizálja – jegyezte meg dr. Dózsa Katalin.

Prevenciós rendelés

Béres Henriett az elsők között végzett az APN-képzésben a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. Az okleveles ápoló dr. Bojti István nyíregyházi praxisában dolgozik, több­éves gyakorlattal a háta mögött döntött úgy, hogy továbbképzi magát.

– Olyan elméleti és gyakorlati tudást szereztem meg, amit a szűrésfejlesztésben és a krónikus betegek gondozásában hasznosíthatok, egyelőre várjuk a kompetenciarendeletet, addig pedig Bojti doktor szakmai irányítása mellett dolgozom. Naponta 60–70 beteg fordul meg nálunk, a tervünk, hogy a komplikáció nélküli beteggondozást én végzem majd, természetesen a doktor úrral szorosan együttműködve, a normál rendelési időn kívül egy úgynevezett prevenciós rendelésen. Szeretnénk, több időt szánni betegeink gondozására, hogy érezzék a törődést. Jutna elegendő idő állapotuk nyomon követésére (vércukornapló vezetése, gyógytorna kezelési terv betartása, étrend-összeállítás), életmód-tanácsadásra és az adminisztrációs kötelezettségekre is – tette hozzá Béres Henriett.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában