hitből és homokból

2019.05.15. 17:30

Ünnepi péntek, szelektív szombat

Szombaton a Kossuth téren megkóstolhatják a város 2500 szeletes, szabolcsi tejfölös diótortáját.

Újratelepítésének 266. évfordulóját ünnepli Nyíregyháza. A kétnapos rendezvény programját úgy állítottuk össze, hogy minden generációt be tudjunk vonni azokba, legyen szó gyerekekről, fiatalokról, felnőttekről vagy idősebbekről.

Ebben az évben is testvérvárosainkkal közösen ünneplünk – mondta keddi sajtótájékoztatóján dr. Kovács Ferenc, aki a programsorozat első részeként a Nyíregyházi Települési Értéktárba újonnan felvett nemzeti értékek gondnokainak emléklapot ad át május 17-én, pénteken délelőtt.

Játékos családi vetélkedő

Ezután kihirdetik az Itt élünk mi – nyíregyházi értékek rajzokban című pályázat eredményeit; a díjakat dr. Ulrich Attila alpolgármester adja át, aki elárulta: a rajzokból a városháza Krúdy terme előtt kiállítást rendeznek, amit május 27-éig hivatali időben tekinthetnek meg az érdeklődők.

Délután három órától koszorúzással egybekötött megemlékezésre várják az ünneplőket a Város­alapítók szobrához. Műsort adnak a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjai, akiket a Szikes zenekar kísér.

Már készül a város tortája. Kollonay István és Takács Zoltán a finomsággal Fotó: Pusztai Sándor

Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Kossuth téren a Szelektív szombatot a városi önkormányzat és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. május 18-án. A családi vetélkedőnap fókuszában ezúttal is a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése áll.

– Sokan érdeklődnek a szemléletformáló rendezvény iránt, ami azt jelenti, hogy a városlakók fogékonyak a szelektív gyűjtésre, mert fontos számukra a környezet védelme – vette át a szót Petró Árpád. A társaság ügyvezetője szerint további motiváció lehet, hogy ha szelektíven gyűjtünk, a háztartási hulladékunk kisebb tárolóban is elfér, így csökken a szolgáltatás díja.

– A vetélkedőnapon 13 játékos állomáson tehetik próbára a családok ügyességüket és a témával kapcsolatos tudásukat. A 9 órakor kezdődő színpadi programok sem okoznak majd csalódást, lesz zenés bemelegítő Kalapos Tamással, gyermektánc-bemutató, fellép az Alma együttes és műsort ad a Burattino Bábszínház.

Déltől zenél az Old Rock zenekar, majd a Hungaro retro tánc­show után a Folkfusion Band és a Mentha Project. Délután öt órától kezdődik Unique, este héttől pedig a Hooligans koncertje – sorolta Petró Árpád.

Csillagtúra a téren

– A Sipkay Barna-középiskola tanulói az idén is megsütik a város tortáját, amit megkóstolhatnak szombaton 15.45-kor. Az idén egy 2500 szeletes szabolcsi tejfölös diótortát készítenek az intézmény cukrász tanulói – ismertette Takács Zoltán, a középiskola igazgatóhelyettese.

– A Szelektív szombat kísérőrendezvénye a május 17–19. között megrendezett XI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra, mely során közel nyolcvan járműből álló autókaraván érkezik a megyeszékhelyre. A modellek különlegessége, hogy harminc évnél idősebbek, vagy a korhű restaurálás után klasszikus minősítést kaptak – jegyezte meg dr. Ulrich Attila alpolgármester.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában