azért a víz az úr!

2019.05.29. 20:00

Víz alatt a tiszai ártér

A folyó az ártéri gazdaságok egy részét elöntötte: Timárnál és Tiszabercelnél is áll a víz a földeken.

Balsa | Fotó: Máté János

Fotó: Mate Janos

A Timár környéki szántóföldek, gyepterületek, legelők miden tiszai áradáskor komoly veszélynek vannak kitéve, hiszen a települést nem védi gát – tudtuk meg Pásztor Andrástól, a Timári Vetőmag és Szárító Kft. tulajdonos-ügyvezetőjétől. A sokat megélt és látott gazdálkodó szerint a község környéki területek több mint fele hullámtér.

Legelő és gyepterület

– 653 centiméter volt a kedd reggeli vízállás, szerencsére a jobb minőségű szántóföldek csak a Tisza 680 centiméter fölötti vízállásánál kerülnének veszélybe, de több száz hektár legelő és gyepterület már víz alatt van, több gazda kénytelen volt a teheneit és a növendékmarháit kimenekíteni az ártérből – mondta lapunknak Pásztor András. A tulajdonos-ügyvezető hozzátette: folyamatosan figyelik az előrejelzéseket, tartják a kapcsolatot a vízügy szakembereivel, ahogy az interneten is nyomon követik az eseményeket.

„Ártéri földterületre nem lehet biztosítást kötni.”

– Azt mondják, legfeljebb 10-15 centimétert emelkedhet még a vízszint, ezt még elbírja a töltés, és nem kerülnek víz alá az értékesebb szántóföldek, legfeljebb egyes lucernával bevetett területeket öntene el a Tisza – fogalmazott Pásztor András, akitől megtudtuk azt is: ártéri földterületre nem lehet biztosítást kötni, legfeljebb imádkozni, hogy a Tisza a medrében marad.

Eltömítették a beömléseket

– Hat-hét esztendeje nem jött jelentősebb árhullám, megvallom őszintén, egy kicsit elkényelmesedtünk, bár az évek során igyekeztünk a partszakaszon keletkezett 3-4 méter széles beömléseket eltömíteni – emelte ki a Timári Vetőmag és Szárító Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Pásztor András.

Balsa | Fotó: Máté János

Valahogy megtartani

A tiszaberceli székhelyű Arany Parmen Kft. tulajdonosának tájékoztatása szerint a tiszai árhullám az emberekre ugyan nem jelent veszélyt, de Tiszabercel környékén jelentős méretű ártéri területet öntött már el a víz, köztük többhektárnyi kukorica- és napraforgó-ültetvényt is. Görömbei Vilmos lapunknak elmondta: nem csak ő, rajta kívül több mint egy tucat gazda érintett az áradásban.

– A kárfelmérés csak az apadás után kezdődhet el, hiszen a komp nem jár, nem tudunk átmenni a Tisza másik oldalán található földekhez. Másik dolog: jó lenne ezt a vízmennyiséget valahogy megtartani, hiszen a jövőben öntözés nélkül nem lesz megoldható a gazdálkodás – mondta Görömbei Vilmos.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában