Különleges osztálytalálkozó

2019.06.23. 20:42

A gépész gyerek sose kesereg

Bár róluk szól, nem maguknak írták az emlékkönyvet az öregdiákok.

Különleges osztálytalálkozónak adott otthont szombat délután a Nyíregyházi Egyetem melletti étterem. A Nyíregyházi Mezőgazdasági Technikum gépész tagozatának 1964-ben végzett egykori diákjai (a 34-ből 20-an), tanáraik, valamint az elhunyt osztálytársak hozzátartozói ezúttal nem csupán egy jóízű beszélgetésre gyűltek össze, ahogyan egy ideje minden esztendőben teszik, nívós kulturális programcsokorba ágyazott könyvbemutatóval tették felejthetetlenné találkozójukat a fiatalos öregfiúk.

 

A zúzdában végezte

„A gépész gyerek sose kesereg” című emlékkönyvet a máig összetartó (osztály)közösség egyik tagja, Poór János méltatta: „Régen várt, százszor elképzelt, különleges pillanat ez, amikor felmutathatom az osztályközösségünk életéről készült könyvet. A kívülállókban felmerülhet a kérdés: hogyan juthat valakiknek ilyesmi eszébe? Nos, a középiskolai osztályunk 1960–64 között kovácsolódott közösséggé egy csodálatos osztályfőnök, Anka István vezetésével.

Az adatgyűjtés során nagy energiákat mozgósítottunk az osztálynapló felkutatására. Megnyugtatom minden osztálytársamat, a napló nem került elő, minden bizonnyal – a lapjai közül kilógó méretes karókkal együtt – a zúzdában végezte!”

A 140 példányban kinyomtatott, kereskedelmi forgalomban nem kapható könyv legnagyobb részét az osztály tagjai maguk írták, műfaja emlékirat, kicsit kortörténet, kicsit szociográfia is. A kiadvány dokumentált információ­kat, fényképfelvételeket, lejegyzett és emlékezetünkben őrzött visszaemlékezéseket tartalmaz. – Bár rólunk szól, nem magunknak írtuk! Hitünk szerint, ugyan csak porszem vagyunk Nyíregyháza utóbbi hat évtizedes történelmében, ám e könyvvel segítünk megőrizni a helyi oktatási és kultúrtörténeti emlékeket is – hangsúlyozta Poór János.

Fehér János programszervező köszönetet mondott az emlékirat és a jubileumi osztálytalálkozó létrejöttét segítőknek, majd felkonferálta a kulturális műsorok előadóit: Gyuris Tibort, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészét, a Vikár Sándor-zeneiskola tanárait: Zsupos Gábort és Horányi Tamást, valamint Nyíri Szabó Sándor nótaénekest, Botos Lajos prímást és Csernák Tibor zongoristát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában