nyíregyházi egyetem

2019.06.24. 08:07

A gépész gyerek sose kesereg

Bár róluk szól, nem maguknak írták az emlékkönyvet az öregdiákok.

Az osztálytársak alkotta kórus szívvel-lélekkel zengte a gépészindulót, és méltóképpen emlékezett az elhunyt osztálytársakra, tanárokra | Fotó: Palicz István

Különleges osztálytalálkozónak adott otthont szombat délután a Nyíregyházi Egyetem melletti étterem. A Nyíregyházi Mezőgazdasági Technikum gépész tagozatának 1964-ben végzett egykori diákjai (a 34-ből 20-an), tanáraik, valamint az elhunyt osztálytársak hozzátartozói ezúttal nem csupán egy jóízű beszélgetésre gyűltek össze, ahogyan egy ideje minden esztendőben teszik, nívós kulturális programcsokorba ágyazott könyvbemutatóval tették felejthetetlenné találkozójukat a fiatalos öregfiúk.

A zúzdában végezte

„A gépész gyerek sose kesereg” című emlékkönyvet a máig összetartó (osztály)közösség egyik tagja, Poór János méltatta: „Régen várt, százszor elképzelt, különleges pillanat ez, amikor felmutathatom az osztályközösségünk életéről készült könyvet. A kívülállókban felmerülhet a kérdés: hogyan juthat valakiknek ilyesmi eszébe? Nos, a középiskolai osztályunk 1960–64 között kovácsolódott közösséggé egy csodálatos osztályfőnök, Anka István vezetésével.

Hitünk szerint e könyvvel segítünk megőrizni a helyi oktatási és kultúrtörténeti emlékeket.

Az adatgyűjtés során nagy energiákat mozgósítottunk az osztálynapló felkutatására. Megnyugtatom minden osztálytársamat, a napló nem került elő, minden bizonnyal – a lapjai közül kilógó méretes karókkal együtt – a zúzdában végezte!”

A 140 példányban kinyomtatott, kereskedelmi forgalomban nem kapható könyv legnagyobb részét az osztály tagjai maguk írták, műfaja emlékirat, kicsit kortörténet, kicsit szociográfia is. A kiadvány dokumentált információ­kat, fényképfelvételeket, lejegyzett és emlékezetünkben őrzött visszaemlékezéseket tartalmaz.

Az osztálytársak alkotta kórus szívvel-lélekkel zengte a gépészindulót, és méltóképpen emlékezett az elhunyt osztálytársakra, tanárokra | Fotó: Palicz István

– Bár rólunk szól, nem magunknak írtuk! Hitünk szerint, ugyan csak porszem vagyunk Nyíregyháza utóbbi hat évtizedes történelmében, ám e könyvvel segítünk megőrizni a helyi oktatási és kultúrtörténeti emlékeket is – hangsúlyozta Poór János.

Fehér József programszervező köszönetet mondott az emlékirat és a jubileumi osztálytalálkozó létrejöttét segítőknek, majd felkonferálta a kulturális műsorok előadóit: Gyuris Tibort, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészét, a Vikár Sándor-zeneiskola tanárait: Zsupos Gábort és Horányi Tamást, valamint Nyíri Szabó Sándor nótaénekest, Botos Lajos prímást és Csernák Tibor zongoristát.

Palicz István


Értékes üzenetek, példák az utókornak

Reméljük, hogy sikerült bemutatni egy izgalmas kor szokásait, a nyíregyházi korabeli oktatás körülményeit, a várost, ahol iskolánk működött, egy szakmát, melynek ma már alig vannak képviselői.

Fölöttünk ugyan elszállt az idő, valószínű, nem hagyunk magunk után mély nyomot sem, de vannak megfontolásra ajánlott gondolataink, tanácsaink, tapasztalataink, melyeket jó szívvel adunk tovább utódainknak, az utánunk következő nemzedéknek.

Frázisoknak, közhelyeknek tűnhetnek némely gondolatok, mégis ezeket üzenjük az utánunk következő nemzedéknek, az utókornak. Kívánjuk, hogy minél nagyobb mértékben tudjanak azonosulni az általunk fontosnak tartott értékekkel.

Ha ez így lesz, évtizedek múlva, hetven fölött, ők is nyugodtan nézhetnek vissza életpályáikra, és nosztalgiázhatnak tiszta lelkiismerettel, jóleső érzéssel éppen úgy, mint ahogyan mi tesszük! – hangzott el a könyvbemutatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában