75 éve

2019.06.16. 14:10

A holokauszt nyíregyházi áldozataira emlékeztek

Örökké égető seb és soha el nem múló fájdalom: 75 esztendeje alakították ki Nyíregyháza szívében a helyi gettót.

A német hadsereg 1944. március 19-én szállta meg hazánkat, a megyeszékhelyen élő zsidók összeírása április 16-án kezdődött el, majd június elején indult meg a nyíregyházi és a város környéki zsidók auschwitzi deportálása.

A nyíregyházi holokauszt áldozatainak emlékére megemlékezést szervezett vasárnap délelőtt a Váci Mihály Kulturális Központ, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség, az Eötvös Károly Magyar-Izraeli Baráti Kör és a megyeszékhely önkormányzata.

Utóbbi képviseletében dr. Kovács Ferenc is feltette a sokszor hangoztatott kérdést: hogyan juthatott el odáig a világ, hogy egy népcsoportot megpróbáljanak kiirtani, likvidálni?

– A németekkel együttműködő vezetés kijelölte a nyíregyházi gettó határait, az ablakokat bedeszkázták, a területet elkerítették. A gettó falai közé ötezer nyíregyházi, illetve tizenkétezer-ötszáz környéken élő zsidót kényszerítettek be – fogalmazott emlékező beszédében Nyíregyháza polgármestere, aki szerint a megyeszékhelyen is éltek végrehajtói és megszállottjai a beteg eszmének, ezért a jelen emberének kötelessége emlékezni a szörnyűségekre és emlékeztetni mindenkit a borzalmakra.

– A történelem ezen tragikus szelete sajnos velünk él. Soha többé nem szabad teret engedni az olyan eszméknek, melyek célja a népirtás. Hogy ez miként történhetett meg, a mai napig nem tudjuk pontosan, de egy biztos: még egyszer nem szabad, hogy előfordulhasson – zárta gondolatait dr. Kovács Ferenc.

A megemlékezést a szokásokhoz híven a Bernstein Béla (Auschwitzban elhunyt nyíregyházi főrabbi) téren tartották. A rendezvényen Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke emlékeztetett: 1944 nyarán a Korona Szállóban a deportálás utáni zsidómentes várost ünnepelték.

– Emlékeznünk kell a meggyilkoltakra és a meg nem születettekre. A holokauszt nem egy misztikus dolog, hanem az elgázosítás és a haláltáborok felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan valósága, melynek alapját a német SS-tisztek és az akkori nyíregyházi vezetés különös harmóniája adta – mondta a vasárnap délelőtti megemlékezésen Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, majd hozzátette: a zsidóellenesség kezdete Magyarországon Horthy Miklós és az 1920-as numerus clausus elfogadásának idejére tehető.

Heisler András szerint ma is tevékenykednek olyan történészek és publicisták, akik történelmet hamisítanak, illetve a jó és a rossz zsidó terminológiáját igyekeznek beépíteni a közgondolkodásba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában