Jegyzet

2019.06.20. 09:50

Csípnek a csajok

Két szúnyog beszélget. Azt mondja az egyik: – Hallottad? Az időjósok szerint csípni fogjuk az idei nyarat, lesz víz, hőség, hemoglobinkoktél, meg minden.

Matyasovszki József

És ez nem vicc! Jobb ha felkészülünk, az idén nem csak a fecskefű lesz vérehulló. Ezek a dögök éjjel látják a testhő infravörös fényét, a kipárolgásunk 300-féle kémiai anyagát, még a kilélegzett szén-dioxidot is. Ellenük nem nagyon marad más ellenszer, csak a magyaros csapásolás. No meg a vegyszeres irtás, vágják rá most sokan, arra nem is gondolva, hogy a természetbe kijuttatott mérgek nemcsak a kifejlett vérszívóknak, de a hasznos rovaroknak is odavágnak, a másodkelésű peték pedig röhögnek a markukba, mert nekik legalább több marad a friss vérből.

Egyébként az egyik ismerősöm legszívesebben már önmagát is lepermetezné, csakhogy megszabaduljon a lerázhatatlan csajoktól (– Miért nem lep meg – szokta mondani –, hogy csak a nőstényeknek van vérszívó szájszervük?), miközben laza mozdulattal szórja az idegmérget fűre, fára, bokorra. Talán neki van igaza: nem elég a migránsáradat, a déli határainknál már az új fertőző betegségeket terjesztő ázsiai zebraszúnyog is megjelent. A fecskéket pedig – mára több millióval kevesebb van belőlük – lassan hiába kémleljük reménykedve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában